ODTÜ'den dijital eğitime 'sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisi' desteği

ODTÜ, ING Türkiye ve Habitat Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen Dijital Öğretmenler Projesi kapsamındaki 100 öğretmene, eğitimde sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları eğitimleri verildi.

ODTÜ'lü akademisyenlerce verilen eğitimler ile öğretmenlerin dijital teknolojileri, eğitim öğretim süreçlerinde etkili ve verimli şekilde kullanmaları sağlandı.

Projenin koordinatörlerinden ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında, 15 ilden bin öğretmene, dijital vatandaşlıktan yaratıcı düşünmeye uzanan 10 haftalık eğitim verildiğini bildirdi.

Eğitimleri başarıyla tamamlayan bin öğretmen arasından seçilen 100 öğretmene ise eğitimde sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını derslerinde nasıl kullanabileceklerini öğretmek amacıyla bir hafta boyunca asenkron ve canlı eğitimler verildiğini belirten Çağıltay, şöyle devam etti:

"Adana, Ankara, Ağrı, Samsun, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Aydın, İstanbul ve İzmir'den katılan öğretmenler için ters yüz öğrenme modeline göre tasarlanan eğitimde öğretmenler, öncelikle sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini, bu teknolojilerin eğitimde kullanımını ve sanal-artırılmış gerçeklik içerikleri geliştirebilecekleri uygulamaları öğrenip, 4 üniteden oluşan bir e-ders eğitim modülü ile bir hafta boyunca asenkron e-dersleri aldı. Eğitimlerini tamamlayan öğretmenler, 10-11 Nisan'da ODTÜ'lü akademisyenlerin gerçekleştirdiği canlı eğitimlerle, gruplar halinde sanal gerçeklik teknolojileri ve sanal gerçeklik ortamında eğitsel içerikler geliştirebilecekleri uygulamaları birinci elden deneyimleme fırsatı buldu ve projeler geliştirerek, uygulamalı olarak hayata geçirdi."

"Eğitimlerin sonuçları daha kalıcı olacak"

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, son yıllarda hızla hayatın içine giren ve çok farklı uygulamaları bulunan sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitimde de yaygın kullanılmasıyla, öğrencilerin normalde deneyimleyemedikleri konuları deneyimleme fırsatına sahip olduklarını anlattı.

Sanal gerçeklik uygulamaları ile daha etkili ve kalıcı öğrenmenin de sağlanabileceğine işaret eden Çağıltay, şu bilgileri paylaştı:

"Eğitimde sanal gerçeklik ile öğrenciler, örneğin sosyal bilgiler dersinde dünyanın farklı yerlerinde bulunuyormuş gibi hissedebilecek, fen bilgisi dersinde insan vücudunu içinde gezinerek keşfedecek ya da Mars gezegeni yüzeyinde gezinip sanki oradaymış gibi hissedebilecek. Bu sayede öğrencilerin yaratıcılıklarının artmasına da katkıda bulunulacak, en güncel eğitim teknolojileri okullarımızda derslerde kullanılarak hem dijital okuryazarlık becerileri geliştirilecek hem de verilen eğitimlerin sonuçları daha kalıcı olacaktır."

Çağıltay, öğretmenlerin sanal gerçeklik teknolojilerini farklı derslerde ve hatta ders dışında da nasıl kullanabileceklerini ve nasıl içerik geliştirebileceklerini deneyimleyerek öğrendiklerini aktardı.

ODTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, proje kapsamında her öğretmene kendi kullanımı için bir adet, sınıfındaki öğrenciler için de 20 adet sanal gerçeklik gözlüğü gönderildiğini sözlerine ekledi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri