Radyo 7’nin programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının konuğu Psikolog Dr. Meltem Kavcar Sırma oldu. Sırma, öfkelenmenin sağlıklı bir duygu olduğunu ve anne babaların çocuklarına nasıl örnek olmaları hakkında bilgiler verdi.
EDA: Neden öfkeleniriz?
Meltem Kavcar: Öfke aslında çok sağlıklı bir duygudur. Problem öfkeyi nasıl boşalttığınızla alakalıdır. Öfkeyi bastırmak son derece yanlış bir sistemdir. O bastırdığımız öfke belki o an için baskılanır ama daha sonra mutlaka başka bir yerden çıkar. Öfkeyi sağlıklı boşaltmayı öğrenmek lazım. Birçok şey bizi öfkelendirebilir. Eğer biz neden öfkelendiğimizi anlayamıyorsak bir psikologa başvurmakta fayda var.
EDA: Dönüp bir geçmişe mi bakmak lazım? Yoksa özeleştiri mi yapmak gerekir?
Meltem Kavcar: Özeleştiriden kaynaklanan öfkelerse bunlar ama gündelik olaylardan kaynaklanan öfkelerse biz bu öfkeyi sağlıklı şekilde yönetip boşaltamıyorsak öfke kontrolünün öğrenmek lazım. Öfkenin şiddete dönüşmesine asla izin vermememiz lazım. Öfkenin şiddeti ya da bahanesi asla öfke olmamalıdır. Öfke sağlıklı bir duygu ama doğru yönetilmezse çok tehlikeli bir duygu olabiliyor.
EDA: Kişi size gelmeden önce kendini nasıl durdurabilir?
Meltem Kavcar: Önce neyin kendisini öfkelendirdiğini keşfetmeye çalışması lazım. Kendisini çok iyi gözlemlemesi lazım eğer kendisinin nelere öfkelendirdiğini bulabiliyorsa o kendisini öfkelendirenlerin neden kendisini öfkelendirdiğini bulması lazım. Bu çok önemli bir şeydir. Önce neyin öfkelendirdiğini sonrada öfkelendirenin neden onu öfkelendirdiğini bulmaya çalışması lazım. İnsanların her problemde bize gelmesi doğru değildir. Gerçekten çözüm gerektiren sorunlarda bize başvurmaları gerekir.
EDA: Anne babalara çocuklarına örnek olmak adına ne gibi görevler düşüyor?
Meltem Kavcar: Her şeyden önce öfkeyi birbirlerine bağırarak vurarak şiddet uygulayarak öfkeyi boşaltmamayı öğrenmeleri düşüyor. Çocuğa öğretmeden önce bizim öğrenmemiz lazım. Çocuklarımız bizi modellerken bizim onlara bağırma şiddete başvurma derken eşler yeterince birbirimize saygılı ve iyi davranmıyorsak çocuklarımızın başkalarına ve kendilerine saygı göstermesini öfkelerin neticesinde şiddete başvurmamalarını pek öğretemeyiz.
EDA: Öfke kontrolünün dışında özgüven eksikliği de yaşıyoruz. Neden kaynaklanıyor özgüven eksikliği?
Meltem Kavcar: Çocukların kendinle ilgili kararlar vermesine pek izin verilmiyor. Mesela saçmalama, hiç böyle olur mu, ne kadar yanlış bir yaklaşımdır. Biz çocuğa bu şekilde yaklaşırsak çocuğun nasıl bir özgüveni olabilir. Çocuk bilemez nerde konuşup konuşmayacağını bu yüzden bizim onları eğitmemiz lazım. Fakat başkalarının yanında değil yalnız başına güzel bir şekilde anlatmak lazım. Biz onları eğittiğimiz zaman çocuk müthiş öğrenebilen bir canlıdır. Çocuğu küçümsememek aksine yüreklendirmemiz lazım.
Haber 7