Öğrencilerden tam not aldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ortaokul ve lise öğrencileri ile lise mezunlarına yönelik destekleme ve yetiştirme kursları ile 50 milyon kez indirilerek rekor kıran kazanım kavrama testleri öğrencilerden "iyi not" aldı.

 Bakanlığın 252 bin 307 ortaokul ve lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirdiği ankette, öğrencilerin yüzde 93'ü "kursların ücretsiz olmasından", yüzde 91'i de "kendi okullarında kursa gitmekten" memnuniyetini belirtti.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin yaptığı açıklamada, takviye ders ihtiyacı olan öğrenciler için 3 Ekim'den beri okullarda destekleme ve yetiştirme kursları düzenlediklerini anımsattı.

Birinci dönem 22 bin 272 kursta 4 milyon 307 bin 547 öğrenci ve lise mezunu, ikinci dönem ise 22 bin 32 kursta 4 milyon 41 bin 467 öğrenci ve mezunun başvuru yaptığını ifade eden Çetin, sisteme kaydolmayıp doğrudan okullardan onay alarak kurslara giden öğrenciler ile sayının 5 milyona ulaştığını bildirdi. Çetin, sayının ilk yıl için büyük bir rakam olduğunu ve tüm öğrencilerin yaklaşık 3'te birini oluşturduğunu söyledi.

Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinde, öğrenci ve velilerin "eksiklik olabilir" endişesine kapıldığını anımsatan Çetin, kursların, bu algının kırılmasında önemli rol oynadığına işaret etti.

Destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında, öğrencilerin test ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 40 bin soruluk kazanım kavrama testleri de hazırladıklarını dile getiren Çetin, "Kazanım kavrama testlerine rekor bir ilgi oldu. 50 milyon indirme sayısına ulaştık. Toplam öğrenci sayımızın 3 katı bir indirme gerçekleşti" diye konuştu.

"Ankete 250 bini aşkın öğrenci katıldı"

Çetin, kurs ve testlerin, öğrencilerin okul dışı kurs ihtiyacını büyük oranda azalttığını vurgulayarak kurslar ve testlere ilişkin memnuniyet düzeyini belirlemek için 252 bin 307 ortaokul ve lise öğrencisinin katılımıyla anket gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Destekleme ve Yetiştirme Kursları Öğrenci Anketi"ne katılan öğrencilerin yüzde 55'inin kız, yüzde 45'sinin ise erkek olduğunu ifade eden Çetin, ankete katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 94'ünün bu yıl destekleme ve yetiştirme kurslarına devam ettiğini, yüzde 6'sının ise buralara katılım göstermediğini dile getirdi.

"Ankette, çok büyük bir memnuniyet düzeyi olduğunu belirledik" diyen Çetin, ankete katılan öğrencilerin yüzde 75'inin, kazanım kavrama testlerinden yararlandığına dikkati çekti.

Öğrencilerinin kurslara okullarında gittikleri için memnun olduğunu belirten Çetin, "Öğrencilerin kendi okullarında verilen kurslardan memnuniyet oranı yüzde 91" dedi. Çetin, dersler için öğretmen tercihi yapılmasından da öğrencilerin yüzde 87'sinin memnun olduğunu vurguladı.

"Ücretsiz olması velilerin üzerinden yük aldı"

Ankette, "Kurslardaki derslerin okullardaki sınavlara katkısı olup olmadığını" da sorduklarını aktaran Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrencilerin yüzde 90'ı 'kurslardaki derslerin okullardaki sınavlara katkısı var, çok faydalı' diyor. Sadece yüzde 3'ü katkısı olmadığını düşünüyor, yüzde 7'si de 'kararsızım' diyor. Kursların derslerde yararlı olup olmadığına yönelik soruya öğrencilerin yüzde 89'u, faydası olduğu yanıtını veriyor. Kursların ücretsiz olmasından da öğrencilerin yüzde 93'ü memnun. Dershanelere verilen ücretler düşünüldüğünde en düşük dershane ücreti 3-5 bin liraydı. Bu, dar gelirli aileler için yüksek bir meblağ. Aile ya mutfağından kısıyor ya da köylü ise ineğini satıyordu. Çocuğunu dershaneye gönderip üniversiteye hazırlıyordu. Bunun ücretsiz olması, bu yükü velilerin üzerinden kaldırdı. Belki öğrencilere bu dershanelerin katkısı olmuyordu ama çevreden gelen baskılar ve 'çocuğumu dershaneye gönderemedim' algısı nedeniyle çocuğunu dershaneye gönderen veliler vardı. Maddi fedakarlık yapan veliler vardı. Bunun için de gerçekten büyük bir hizmet olduğunu düşünüyoruz."

Kurslarda öğrencilere öğretmenleri tercih etme şansı verdiklerini hatırlatan Çetin, öğrencilerin yüzde 70'inin, "Tercih ettiği öğretmenden ders aldığını" ifade ettiğini aktardı.

"Kazanım kavrama testlerinin çözümleri de görüntülü yayınlanacak"

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlardaki soruların çözümlerinin yayınlandığını vurgulayan Çetin, "Öğrencilerimize kazanım kavrama testlerindeki sorunların çözümlerinin yayınlanmasının yararlı olup olmayacağına ilişkin bir soru sorduk. Çözümleri yayınlamıyorduk ama yüzde 87 oranında böyle bir beklenti olduğunu gördük. Bunu da karşılamak için çalışmaya başladık. Görüntülü olarak çözümleri yayınlayacağız. TEOG'da Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile EBA'da bunu yapmıştık. Kazanım kavrama testlerinde de aynısını yapabileceğiz" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin, testlerin ileriki yıllarda da yayınlanmasını istediğini dile getiren Çetin, kursların fırsat eşitliğine de katkı sağladığını belirtti.

"Kurs ve testler merkezi sınava çalışan öğrencilere katkı sağladı"

Kursların ve kazanım kavrama testlerinin merkezi sınavlara çalışan öğrencilere de katkı sağladığını vurgulayan Çetin, "Kursların merkezi sınav hazırlanırken katkısı olup olmadığını yönelik soru sormuştuk. Yüzde 89'u katkısı olduğunu söyledi. Yüzde 8'i kararsız, sadece yüzde 3'ü katkısı olmadığını ifade etti. Bu da büyük oranda destekleme ve yetiştirme kursları ile kazanım kavrama testlerinin merkezi sınavlara hazırlıkta önemli bir işlev gördüğünü gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

YGS öncesi e-değerlendirme sınavı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) 13 Mart'ta gerçekleştirileceğini hatırlatan Çetin, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına kayıtlı öğrencilerin Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden, kurslar sayfası üzerinden 10 Mart'a kadar "e-değerlendirme sınavına" katılarak kendilerini sınayabileceğini söyledi. Çetin, öğrencilerin, sistem üzerinden soruları yanıtlayarak sonuçlarını anında alabildiğini bildirdi.

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri