Öğrencilere 187 milyon kitap bedava

2012-2013 yeni eğitim öğretim yılı, üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 17 milyon öğrenci ile 800 bin öğretmen için başladı.

Nuran Çakmakci'nin haberi;

Özeller hariç,  ilköğretim ve ortaöğretim okul ve kurumlarında eğitim-öğretim görecek yaklaşık 16 milyon öğrenciye ücretsiz dağıtılmak üzere 518 çeşit toplam 187 milyon ders kitabı basıldı. Ücretsiz dağıtılan ders kitapları için yaklaşık 300 milyon lira ödenek ayrıldı. Okula yeni başlayan 66-72 aylık yaklaşık 1 milyon 600 bin birinci sınıf öğrencisi de oryantasyonlarının ardından eğitimlerine devam ediyor. Ders kitaplarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin mesajları da yer alıyor.

11 bin derslik

MEB, yeni eğitim öğretim yılına, Türkiye genelinde yapımı tamamlanan 11 bin 536 yeni derslikle girdi. Böylece toplam derslik sayısı 181 bin 316’ya ulaştı. Yeni eğitim öğretim yılının birinci dönemi 25 Ocak 2013’te sona erecek. Yarıyıl tatili 28 Ocak-8 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacak. Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı ise 11 Şubat 2013’te başlayacak ve 14 Haziran 2013’e kadar sürecek. 2013-2014 eğitim öğretim yılı ise 16 Eylül 2013 Pazartesi günü başlayacak.

Bürokrat anlatacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni eğitim yılının başlamasıyla bu yıl bir ilke imza attı. Üst düzey bürokratları 81 ile giderek 12 yıllık zorunlu eğitimi yerinde izlemeleri, konuya ilişkin oluşabilecek tereddütleri gidermeleri için görevlendirdi. Aralarında müsteşar yardımcılarının, genel müdürlerin, Talim ve Terbiye Kurulu üyelerinin ve grup başkanlarının olduğu üst düzey bakanlık yetkilileri belirlenen illere giderek, 12 yıllık zorunlu eğitimi yerinde inceleyecek.

Dersimiz  pamuk

DERS yılı başladı ama bazı çocuklar henüz ders başı yapmadı. Şanlıurfa’da kent merkezine bağlı birçok köyde okul çağındaki çocuklar, sahibi oldukları, kiraladıkları veya ırgat olarak çalıştıkları tarlalarda pamuk ve biber topluyor. Merkeze bağlı Uğurlu Beldesi’nde yaşıtı olan birçok çocuk gibi tarlada pamuk toplayan Akkılıç ailesinin çocukları, okulların açıldığını ancak kendilerinin derslerine başlamak için hasat mevsiminin bitmesini beklediklerini söyledi. Her yıl okula yaklaşık 2 ay geç gittiklerini anlatan Akkılıç kardeşler, “Biz de okula zamanında gitmek istiyoruz, ama maddi durumumuz iyi değil. Pamuk tarlasında hasat bittikten sonra okula başlayacağız” dedi. Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Diyarbakır illerinden gelerek Erzurum’un yaylalarında küçükbaş hayvancılık yapan bazı ailelerin çocukları da eğitime başlayamayanlar arasında. Dumlu Yaylası’nda kurdukları çadırda kalarak ailelerine destek olan çocuklar hem koyun otlatıyor, hem de yaklaşık 3 kilometre uzaklıktan eşeklerle su taşıyor. Mayıs ayından beri burada oldaklarını belirten 13 yaşındaki Rabia Koç, “Okuldan bir ay önce ayrılıyoruz, bir ay da geç gidiyoruz” diye konuştu.

3+1  olacaklar

ESENYURT’taki İbrahim Özaydın İlkokulu’nda 14 tane birinci sınıf bulunuyor. 1-D sınıfına okulların açıldığı ilk gün 72 öğrenci geldi. Öğretmenler sınıf mevcudunun 80’i aşmasını bekliyor. Yani 3 kişinin sığmadığı sıralara 4’er kişi oturacaklar.

Hürriyet

Eğitim Haberleri