Öğrencilerin mutsuzluk sebebi bulundu

Son yıllarda gençler arasında madde bağımlısı olma yaşı hızla düşerken öğrencilerin neden mutsuz oldukları araştırıldı...

Fatih Karakılıç'ın haberi
 
Son yıllarda gençler arasında madde bağımlısı olma yaşı hızla düşerken, ebeveynlerin de çocuklara yaklaşımı tartışılır hale geldi. Bursa'da bir ortaokulun 5. ve 6. sınıf öğrencileri arasında yapılan ankette; çocukların yüzde 40'ı kendini yalnız hissettiğini, yüzde 65'i mutsuz olduğunu dile getirdi. Uzmanlar ise "Çocuklar ailede veya sosyal çevresinde gerekli ilgiyi bulamazsa farklı arayışlara girer." uyarısında bulundu.
 
Bursa Şehit Doğan Sevinç Ortaokulu idaresi, bölgenin sosyo-kültürel yapısını da dikkate alarak öğrencilerin sorunlarının çözümlü ve başarılarının artması amacıyla 'Sessiz Çığlık' adlı bir proje hazırladı. İlk olarak ortaokul 5 ve 6. sınıfta okayan 200 çocuğa yönelik 'sorun tarama anketi' yapıldı. 200 öğrenciden 60'ı kendisini yalnız hissettiğini belirtirken, 125 çocuk da sosyal ve sportif faaliyetlerden yoksun olduğunu bildirdi. Anketteki 'Kendinizi mutlu hissediyor musunuz?' sorusuna 65 çocuk 'hayır' cevabı verdi. Ankette öğrenciler en çok ailelerinin kendileriyle yeterince ilgilenmemesinden yakındı. Çocukların büyük bölümünün "Ailemle anlaşamıyorum, çok çekingenim, ailemden dayak yiyorum, ailemin bilgisizliğine üzülüyorum, sıkıntı ve bunalım içindeyim, ailemin bana olan fazlaca baskısı beni çok sıkıyor, ailem kardeşlerim arasında ayrım yapıyor" şıklarını işaretlediği ortaya çıktı.
 
PROJE BAŞARIYI ARTIRDI
 
Şehit Doğan Sevinç Ortaokulu Müdürü ve Sessiz Çığlık Proje Koordinatörü Asuman Kaban, anket sonuçlarına göre ortaokul çocuklarının büyük bölümünün aile şefkatinden yoksun kaldığını belirlediklerini söyledi. 200 öğrenciden 95'nin sosyal çevresince önemsenmediğini söylediğini dile getiren Kaban şu bilgileri verdi: "Projeye anketle başladık. 95 öğrenci sosyal çevresince önemsenmediğini söylerken, 115 öğrenci özgüveninin olmadığını, 125 öğrenci de sportif ve sanatsal faaliyetten yoksun kaldığını bildirdi. 200 öğrencinin 65 öğrencinin mutsuz olduğunu söyleyince proje için harekete geçtik. Ocak ayında başlattığımız proje kapsamında çoğu zaman günde uzun saatler çalıştık, velileri tek tek dinledik, çocuğun yaşadığı şartları tespit ettik. Onlarla birebir ilgilendik. Çocuk Şube Müdürlüğü'ndeki polislerle birlikte 'Sesiz Çığlık' filmini çektik. Filmin provaları ve çekimleri sırasında çocuklarımızı yakından tanıdık. Gördük ki, ilgilendiğimiz çocukları kazanıyoruz. Sosyal çevresince önemsenmediğini düşünen 98 çocuğun 48'sinin fikir değiştirdiğini gördük. Özgüveni olmadığını düşünen çocuklardan 53'ü de fikir değiştirdi. Gördük ki; ilgilendiğimiz 200 çocuk derslerinde gayet başarılı hale geldi."
 
KAPI KAPI DOLAŞIP ÇOCUKLARLA İLGİLENECEĞİZ
 
Yaz okulu uygulamasıyla da proje kapsamında 50 çocukla ilgileneceklerini belirten Okul Müdürü Asuman Kaban, "Gerçekleştireceğimiz ev ziyaretleriyle birlikte çocuklarımızın tüm sorunlarıyla ilgileneceğiz. Çocuk 12 yaşına geldiğinde anne 'nasılsa büyüdü' dileyerek işe giriyor. Özellikle parçalanmış aile çocuklarında gördük ki, sıkıntı büyük. Çocuk, ailede bulamadığı sıcaklığı farklı ortamlarda arama gayretine giriyor. Aile ortamında gösterilecek ilgi, hoşgörü çocuğun kendisine duyduğu özgüveni artıracaktır." dedi.
 
ÇOCUĞUMUN BAŞARISI ARTTI
Projeden duyduğu memnuniyeti dile getiren veli İsmail Ş. ise "Benim iki kızım var. Eşimden boşandım. Projeyle birlikte ben de artık okula daha sık gelmeye başladım. Kızlarımın derslerdeki başarısı arttı. Gerginlik sona erdi, şakalaşıyoruz. Gayet mutluyuz." diye konuştu.
 
Cihan
 
 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri