Öğrencilerin zor seçimi: Servis mi ders mi?

Yeni eğitim sistemiyle hayata geçen 'seçmeli ders' uygulaması, bazı sorunları da beraberinde getirdi.

İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere birçok ilde günlük programın sonuna konulan dersler, öğrencilerin servisi kaçırmasına sebep oluyor.
İstanbul ve Bursa'da servisçiler odası, şikâyetler üzerine ek sefer koydu, ancak bu da çözüm olmadı. Asıl sorunun kış saati uygulamasıyla ortaya çıkacağına ve büyük şehirlerde trafik yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin saat 20.00 gibi evlerine ulaşacağına dikkat çekiliyor. Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker "İdareciler adeta çocukların o dersleri seçmemesini istiyor. Öğrenciler, 'servis mi, seçmeli ders mi' tercihi yapmak zorunda bırakılıyor." diyor.

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe'ye göre seçmeli derste sorunun kaynağı, sınıfların eşit sayıda ders almaması. Bazı okul idarecileri, tüm dersleri bir güne topluyor, bazıları da 7. ve 8. derslere bırakılıyor. 5. sınıfların ders saatleri, diğerlerinden 2 saat fazla. Bu yüzden de sorun çözülebileceğe benzemiyor. Bahçe, şu değerlendirmeyi yapıyor: "5. sınıfların ders saati diğerlerinden fazla olduğu için diğer sınıflarla aynı saatte girip çıkmaları mümkün değil. 2 çocuğunuz varsa, biri 5. sınıf, biri 8. sınıfta okuyorsa, 5. sınıfta okuyan, diğerinden 2 saat geç çıkacak. Çünkü biri 6, diğeri 8 saat ders görüyor. Talim Terbiye Kurulu, bazı sınıflarda ders saatlerini artırırsa sorun kısmen çözülebilir. Çocukların bütün sınıflarda aynı oranda ders almasını sağlamak lazım."

İstanbul Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, ilk günlerde seçmeli ders alanlar için servislerin bekletildiğini ancak öğrencilerden yoğun şikâyet gelmesi üzerine bu uygulamaya son verdiklerini dile getiriyor. Öztürk, yeni uygulamayı şu sözlerle anlatıyor: "Dersi biten öğrenciyi evine götürüyoruz. Seçmeli derse girenlerin mağdur olmaması için ikinci bir aracı gönderiyoruz. İlk grup 16.45'te, ikinci grup 18.00'de çıkıyor. Ek sefer için de ücret almıyoruz."

Teneffüsler kısalsın!

Bursa Servisçiler Odası Başkanı Sadi Aydın, seçmeli derse kalan öğrencileri bekleyemediklerini, ek sefer durumunda da zarar edeceklerini savunuyor. Aydın'ın önerisi teneffüs ve öğle yemeği saatinin kısaltılması. Aydın, biraz da kendilerinin beklemesi durumunda tüm öğrencileri aynı anda götürebileceklerini düşünüyor. Veliler ise seçmeli derslerin okul süresinde verilmesini istiyor. İkilemde kalan çoğu velinin servisi tercih ettiğini dile getiriyor.

Denetçiler incelemede

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, seçmeli ders saatlerinin okullara bırakıldığını ancak sıkıntılar çıkması üzerine müfettiş görevlendirdiklerini ifade ediyor. 'Başlangıçta sıkıntı olabilir.' diyen Yıldız, "Müfettişlerimiz aracılığıyla bir düzenleme yapacağız. Servis saatlerine de bakanlık denetçileri ve müfettişler aracılığı ile bakıyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Zaman

Eğitim Haberleri