Okul alışverişi veliye ne kadara mal oldu?

İlköğretime başlayacak bir çocuğun okul dönemi alışverişleri için velilerin yaptığı harcama tutarı bu yıl sadece 3 lira azaldı.

MasterCard tarafından yaptırılan MasterIndex Okul Dönemi araştırmasına göre, ilköğretime giden bir çocuk için ortalama 265 lira harcama yapıyor.

Bu rakam, yüksek gelir grubunda 387 liraya kadar çıkarken, düşük gelir grubunda ise 232 liraya kadar düşüyor. Geçen yıl aynı araştırmaya geçen veliler, ilköğretim okuluna giden çocukların okul hazırlıkları için ortalama 268 lira harcadıklarını ifade etmişlerdi.

LİSE ÇAĞINDA DURUM NE?

Araştırma sonuçlarına göre geçtiğimiz yıl 294 lira olan lise dönemi çocuklarının okula hazırlık harcaması bu yıl ortalama 327 TL'ye çıkmış durumda. Rakam yüksek gelir grubunda ortalama 415 TL'ye ulaşıyor. Düşük gelir grubunda ise 279 TL'ye iniyor.

EN BÜYÜK HARCAMA NE?

Okula hazırlık alışverişlerinin yüzde 35'i alışveriş merkezlerinden, yüzde 25'i okulun gösterdiği mağazalardan, yüzde 12'si ise semt pazarlarından gerçekleştiriliyor. Yapılan alışverişler içerisinde en yüksek gider kalemini yüzde 61'lik oranda kıyafet, yüzde 25'lik oranda kitap / kırtasiye oluşturuluyor.

HARCAMALARIN NE KADARI KARTTAN YAPILDI?

Araştırmaya göre, velilerin yüzde 31'i alışveriş bedellerini kredi kartlarıyla ödüyor. Kredi kartı kullanıcıları, kartlarını kullanırken yüzde 61 oranında taksit, yüzde 23 oranında ise sağladığı indirim olanaklarına dikkat ediyor.

KAÇ ÇOCUK DERSHANEYE GİDEBİLİYOR?

MasterIndex Araştırmasına katılan ve ilköğretim çağında çocuğu bulunan velilerin yüzde 75'i, çocuklarına okul dışında bir eğitim aldırmadıkları ifade ederken, velilerin yüzde 17'si dershaneye gönderdiğini, yüzde 5'i özel ders aldırdıklarını, yüzde 3'ü de tanıdıklardan ücretsiz destek aldıklarını ifade etti.

Lise çağında çocuğu olanlarda ise, ek eğitim aldırma oranı yüzde 41'e çıkıyor. Lise çağındaki öğrencilerin yüzde 31'i dershaneye gidiyor, yüzde 7'si özel ders alıyor, yüzde 3'ü ise, tanıdıklardan ücretsiz destek alıyor.

Yine araştırma sonuçlarına göre, ilkokula giden çocukların yüzde 70'i okul dışı aktivitelere katılmıyor. İlkokul öğrencilerinin yüzde 19'u spor kurslarına, yüzde 6'sı sanat / müzik kurlarına, yüzde 3'ü kampa, yüzde 2'si diğer kurslara gidiyor. Lise çağındaki öğrencilerde de okul dışı aktivitelere katılmama oranı yüzde 70'i buluyor. Bu yaş gurubundaki öğrencilerin yüzde 24'ü spor kurslarına giderken, yüzde 3'ü sanat / müzik kurslarına, yüzde 1'i de diğer kurslara gidiyor.

EVLERDE BİLGİSAYAR BULUNMA ORANI NE?

MasterIndex Araştırması'na göre, ilkokul ve lise çağındaki öğrencilerin yüzde 71'inin evinde bilgisayar bulunuyor. Araştırma sonuçları, ilkokul çağındaki öğrencilerin günde ortalama 2.2 saatlerini, lise çağındaki öğrencilerin ise günde ortalama 3.1 saatlerini bilgisayar başında geçirdiklerini gösteriyor.

Konu öğrencilerin televizyon izleme alışkanlıklarına gelince, ilkokul çağındaki çocukların günde ortalama 2.8 saat, lise öğrencilerinin ise ortalama 2.9 saat televizyon başında kaldıkları anlaşılıyor. Okul döneminde, ilkokul çağındaki öğrencilerin televizyon izlemesine izin vermeyen ailelerin oranı yüzde 4, lise çağındakilerin ise yüzde 5.

Haber7

Eğitim Haberleri