Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Feride Ekimler Süslü, mektep döneminde ağır sırt çantası kullanımı nedeniyle sık görülen ağrılar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Yanlış kullanım kaslara ziyan verir
Sırt çantaları yükün, vücudun kuvvetli kasları üzerinde dağıtılması için tasarlanmıştır. Ancak bu çantaların müsait kullanılmadığı durumlarda muhtelif adale, mafsal ve sinir zedelenmelerine bağlı olarak ağrı ve uyuşmalar görülebilir. Bu nedenle ailelerin aralıklarla çocuklarının boynunda ve sırtında ağrı olup olmadığını sorgulamaları önemlidir. Ağrının yanı sıra elde uyuşma ve karıncalanma varlığında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Tek omuzda taşınırsa skolyoza yol açar
Ağır mektep çantalarının bir taraflı omuz askısı ile taşınması adale zorlanmalarına ne sebepten olmaktadır. Özellikle boyun hızlı arttığı yaşlarda bir el veya omuzla taşınan çantalar, omurgada sağ veya sola eğilmeler (skolyoz ) gibi duruş bozukluklarına zemin hazırlamaktadır. Çantanın askılarının uzun ve gevşek oluşu ise vücudun ağırlık merkezinin arkaya kayması sonucu bel kaslarında aşırı zorlanma ve ağrıya yol açmaktadır. dana gelir, dikkate alınmazsa ileri yaşlarda omurgada mevcut olan fizyolojik eğriliklerin bozulmasına bağlı bel ağrıları oluşur.
Çantanın askıları inceyse sinirlerde zedelenme oluşur
Çantanın omuz askılarının ince oluşu ve çantanın ağır olması durumunda sinirlere yapılan baskı ile el ve kola giden sinirlerde zedelenme sonucu ağrı ve uyuşmalar görülür. Ağır çanta taşıma ya da bir taraflı taşıma durumunda boyun kaslarında gerginlik, ensede ağrı ve gerilim kafa ağrısı yapabilir. Özellikle ağır ve uygunsuz biçimde sırt çantası taşıyan ve basamak ya da merdiven çıkmaları durumunda bacaktaki kaslarda zorlanma ve ağrılar görülebilir.
Sırt çantasının ağırlığı öğrencinin kilosu ile orantılı olmalı
Sırt çantası çocuğun ağırlığının %10- 15 ini geçmemelidir. Bu da ilkokul çocuğu için 3-5 kg ve idadi öğrencileri için ise maksimum 8 kg’dir. Eğer mektep nedeniyle çocuğun taşıdığı yük ağır ise muallim veya mektep yönetimi ile konuşup hafifletmenin yolları aranmalıdır. Sırt çantasında ağır olan eşyalar çantanın sırta bakan tarafına, hafif olanlar ise sırttan ırak olan kısma, küçük ve hafif olanlar çantanın ceplerine yerleştirilebilir. Ağırlık çantanın sağ ve soluna eşit dağıtılmalıdır. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda mümkünse tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir.
Omuz askıları geniş ve yumuşak olmalı
Çantadaki omuz askıların geniş ve yumuşak oluşu omuz üzerinde yükün eşit dağılmasına muavin olur. Dar ve katı olan omuz askıları kasın belirli noktalara ağırlığın binmesi sonucu dolaşım bozukluğu ve ağrıya yol açabilir.
Çantanın askı ayarları daimi denetim edilmeli
Çantanın askılarının, çocuğun omuzları üzerinde müsait biçimde oturtarak ayarlanması gerekir. Çantaya yük ek edildiğinde yine askı ayarları denetim edilerek, yükün yeterince destek gördüğünden emin olunmalıdır.
Haber7