Dünyada hızla artan okulda şiddet olayları, Türkiye’de de gençleri tehdit ediyor. Gençlerin kendi aralarında ya da öğretmen ve yöneticilerine karşı gösterdiği şiddete aileler de bilinçsizce karışınca, durum daha da kötüye gidiyor. Uzmanlar, ailelere soğukkanlı davranmayı ve okul idaresi ile birlikte çözüm aramayı öneriyor.
Okullarda yaşanan şiddet sadece öğrenciler arasında sınırlı kalmıyor, okul müdürleri ve öğretmenlere kadar uzanıyor. Öğrencilerin, bir dönem sorun yaşadıkları öğretmene arabasını çizerek verdikleri zarar artık canlarına kastetmeye kadar varıyor. Ayrıca bu şiddet olaylarına aileler de karışarak sorun daha da büyük boyutlara ulaşıyor. Buna benzer bir olay geçtiğimiz hafta İstanbul Sultangazi’deki bir ortaokulda yaşandı. İki kız öğrenci arasındaki kavga, ailelere yansıyınca tartışma büyüdü. Öğrencilerden birinin abisinin bıçaklanması ile alevlenen kavganın sonrasında bıçaklanan şahsın yakınları ellerinde sopa ve bıçaklarla okulu bastı. Okul müdürünün darp edildiği olay, bütün okulu huzursuz etti. Okul müdürü bir haftalık rapor alırken, hem öğrenciler hem de öğretmenler olayın şokunu atlatamıyor.
Türkiye’de yaklaşık 17 milyon öğrenci bulunuyor. Bu kadar öğrencinin eğitim gördüğü okulların güvenliğini sağlamak da her geçen gün zorlaşıyor. Fatih Koleji Psikolojik Danışmanı Hakan Metan, ailelerin dışarıdan çocuğa yapılan müdahaleyi çoğunlukla kendilerine yapılmış kabul edip, ona göre tavır aldıklarına dikkat çekiyor. Metan, bu durumun da okullardaki şiddetin boyutunu değiştirdiğini kaydediyor.
City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı ve emekli Emniyet Müdürü Osman Öztürk de, “Güvenli Okul” kitabında okul güvenliğini etkileyen faktörleri şiddet, zorbalık, hırsızlık, vandalizm, madde bağımlılığı, okul çeteleri ve terör olarak sınıflandırıyor. Öztürk, öğrencilerin okula aidiyetleri ile okulda şiddete başvurmaları arasında ciddi bir bağ olduğuna vurgu yapıyor. Okulu benimsediği ölçüde öğrencinin başarılı olacağını ve şiddete meyletmeyeceğini söyleyen Öztürk, “Türkiye’de yapılan araştırmalarda öğrencileri okuldaki yetişkinlerle ve sınıf arkadaşlarıyla kurdukları ilişkilerin ve okulun yapısal özelliklerinin öğrencilerin akademik başarılarının yanında sosyal gelişimlerini de etkilediğini gösteriyor.” diyor. Okullarda şiddetin önlenmesi ile ilgili yurtdışından da örnekler veren Öztürk, İngiltere’de bunun özel dersler şeklinde yürütüldüğünü belirtiyor. İngiltere’de okullarda öğrenci şikayet hatları oluşturarak sıkıntılı öğrencilerin problemlerinin paylaşıldığı bir sistemden söz eden Öztürk, sınıf çalışmalarına ailelerin de aktif olarak katıldığını ekliyor. Ayrıca ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda katı kuralların ve okuldan atma cezalarının işlenen suçları azaltmadığı görülüyor.
Dünya genelinde, 1960 yılından bu yana şehir okullarında meydana gelen ve saldırganlık içeren suçlar yüzde 100, öğretmenlere yönelik saldırılar yüzde 7100, narkotik içerikli suçlar yüzde 1000, hırsızlık gibi suçlar ise yüzde 306 oranında artış gösteriyor.
Şiddetin büyümemesi için bunlara dikkat!
Okulda öğrenciler kurallara uymadığında, idare ve öğretmenler okul içi disiplin yönetmeliğine uygun hareket etmeli.
Öğrenciye hakaret etmemeli ve kendi yöntemleriyle çözme yoluna gitmemeli.
Aileler, çocukların sözlerine göre hemen heyecana kapılıp okula baskına gitmemeli.
Okula gidip idareden durumu öğrenmeli ve soruna birlikte çözüm aramalı.
Zaman