Okul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda, yaz aylarında yapılan eğitime sadece okul öncesi eğitimden yararlanamayan çocuklar kaydedilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Buna göre, okul öncesi eğitim kurumlarında günde 50'şer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süreyle ikili eğitim yapılması uygulamasına devam edilecek. Bir gruptaki çocuk sayısı 10'dan az, 20'den fazla olamayacak. Ancak talep olması ve okulun imkanlarının yeterli olması halinde çocuk sayısı artırılabilecek.
Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve geliştirmek için yeterli sayıda başvuru olması halinde; okul müdürlüğünce Okul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda, çocuklar için önem ve öncelik arz eden konuları kapsayan program çerçevesinde iki ayı geçmemek üzere yaz aylarında da eğitim yapılacak. Yaz aylarında yapılan eğitime sadece okul öncesi eğitimden yararlanamayan çocuklar kaydedilecek. Ders yılı süresince eğitim almış çocukların yaz aylarındaki eğitim talepleri çocuk kulüpleri kapsamında karşılanacak.
Kadrolu öğretmenler isterlerse görevlendirilecek
Yaz aylarında yapılacak eğitimde kadrolu öğretmenler istemeleri halinde görevlendirilecek. İstekli öğretmen bulunmaması durumunda ders ücreti karşılığında ücretli öğretmen görevlendirilebilecek.
Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlayacak. Kayıtlar ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.
İlkokul öğrenimini tamamlayan ve kayıtların yapıldığı eylül ayı sonu itibarıyla zorunlu öğrenim çağı dışına çıkmamış öğrencilerin kayıtları ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden ortaokula yapılacak.
İmam hatip ortaokuluna nakiller
Ortaokuldan, imam-hatip ortaokuluna geçmek isteyen öğrencilerin nakli, komisyon tarafından, ortaokulda zorunlu dersler arasında olmayıp imam-hatip ortaokulunda okutulan zorunlu derslerden 5, 6 ve 7. sınıflarda aynı eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin başına kadar, 8. sınıfta ise eylül ayı son iş gününe kadar yapılacak, sınavda başarılı olmaları halinde gerçekleştirilecek.
Çocukların devamsızlıkları, okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen, ilkokullarda sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise okul yönetimi tarafından e-Okul sistemine işlenecek ve yöneticiler tarafından takip edilecek.
Mazeretli öğrencinin durumu yazılı olarak veliye bildirilecek
Öğretmenler tarafından yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu okul yönetimince yazılı, e-posta veya bakanlık mobil bilgi servisi ile velisine bildirilecek.
Bir dersin dönem, yıl sonu ve ağırlıklı puanı hesaplanırken, evde veya hastanede eğitim alan öğrencilerin sadece eğitimini gördüğü derslerin puanları esas alınacak. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında yıl sonu başarı puanı hesaplanırken, derslerin ağırlıklı puanları toplamı haftalık toplam ders saati sayısına bölünecek.
İlkokulda bir defaya mahsus sınıf tekrarı yaptırılabilinecek
İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaması esas olacak. Ancak istenilen yeterlik düzeyine ulaşamamış ilkokul öğrencilerine, velinin yazılı talebi üzerine, ilkokul öğrenimi süresinde bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilecek.
45 altında notu olanın sınıf geçmesine şube öğretmenleri karar verecek
Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45'ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.
Sağlık durumu nedeniyle okula devam etmesinin uygun olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporu alanlar, raporları süresince izinli sayılacak. Ortaokul veya imam-hatip ortaokulu 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerine velisinin yazılı başvurusu üzerine bir eğitim ve öğretim yılı Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu hafızlık eğitimine devam etmelerine izin verilecek. Hafızlık eğitimine devam ettiğini belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmayacak. Bu sürenin bitiminde öğrencilerin okula devamları sağlanacak.
Öğretmen ve yöneticilerin mesleki çalışmaları
Öğretmenlerin mesleki çalışmalarından azami verim elde edilebilmesi amacıyla okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre konular belirlenecek. Derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar yapılacak mesleki çalışmalarda, yönetici ve öğretmenler ilk hafta okul müdürlüğünce hazırlanan program çerçevesinde kendi okullarında mesleki çalışmalarını yapacak.
Öğretmenler ilk haftadan sonraki günler için ilgili genel müdürlükler tarafından belirlenen mesleki eğitim konuları dahilinde il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince hazırlanan program çerçevesinde ilkokullarda zümre bazında, diğer okullarda ise alan bazında belli merkez veya merkezlerde mesleki eğitime tabi tutulacak.
Öğretmenler ilk haftadan sonraki seminer çalışmalarına istemeleri halinde farklı il veya ilçelerde de katılabilecek. Yönetici ve öğretmenler, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar geçen süre içerisinde okul müdürlüklerince hazırlanan program dahilinde kendi okullarında mesleki çalışmayı yapacak. Okulların bağlı bulundukları genel müdürlüklerce hazırlanan plana göre farklı mesleki çalışma programları da uygulanabilecek.
Okul öncesi eğitimden yararlanamayan okul öncesi çağı çocukları için yaz aylarını da kapsayacak şekilde esnek eğitim saat ve zamanlı, toplum temelli ücretsiz eğitim veren gezici sınıf açılabilecek, gezici öğretmen uygulaması yapılabilecek.
AA