Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Özgecan Aslan cinayetinin ardından ailelerin ve araçlara binen kişilerin servisçilere güveninin azaldığını belirterek, "Bu güveni yeniden tesis ettirmemiz lazım. Bu amaçla servislere kamera sistemi yerleştirildi. Velilerimiz, servis araçlarının nerede olduğunu, servisin içini akıllı telefonlar aracılığıyla takip edebiliyorlar" dedi.
Apaydı yaptığı açıklamada, servis taşımacılığı ve servis işletmeciliğinin çok önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin geleceğini taşıyan öğrenci servislerine gereken ilginin gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Servis şoförlerinin, çocuklara ailesinden sonra en yakın kişi olduklarını anlatan Apaydın, o nedenle servis seçiminde hassas davranılması gerektiğini kaydetti.
Servis İşletmecileri Odası'na kayıtlı olmayan araçların seçilmemesi konusunda aileleri uyaran Apaydın, "Siz bir minibüse ya da otobüse binersiniz, kaptanı beğenmezseniz bir sonraki durakta inersiniz ancak okula giden öğrencilerimizin böyle bir şansı yok.
Evden okula, okuldan da eve aynı servis aracıyla gidecektir. Bu nedenle servis seçimi çok önemli, velilerimiz bu konuda hassas davransın. Biraz daha uygun fiyatlı olan korsan servislere itibar etmesinler" diye konuştu.
Servis taşımacılığı yapan sürücülere yönelik sık sık eğitim düzenlediklerini vurgulayan Apaydın, belediye ekiplerince de servis araçlarının fenni muayenelerinin, emniyet kemerlerinin, serviste dinlenen müziğe kadar her şeyin denetlendiğini bildirdi.
Son zamanlarda yaşanan bazı olumsuz durumlar nedeniyle Türkiye genelindeki servis araçlarına kamera sistemi yerleştirilmeye başlandığına işaret eden Apaydın, "Özellikle Özgecan Aslan cinayetinin ardından il il dolaşarak herkese kamera sistemini anlattık.
Bu olaydan sonra ailelerin ve araçlarımıza binen kişilerin bize güveni azaldı. Bu güveni yeniden tesis ettirmemiz lazım. Böyle kendini bilmeyen bir insanın yaptığı bir hatayı toplumumuza mal etmememiz lazım. Bunun için çaba sarf ediyoruz" dedi.
Apaydın, servislere yerleştirilen kamera sistemiyle velilerin, araçların nerede olduğunu ve servisin içini akıllı telefonlar aracılığıyla takip edebildiklerini kaydetti.
Türkiye genelinde 54 bin 886 servis aracı bulunduğunu ifade eden Apaydın, 6 ayda bir bakımlarının yapılması gereken servis araçlarının, her yıl TÜV-TÜRK'ün kontrolünden geçtiğini de sözlerine ekledi.
"SERVİSLERE 4 KAMERA YERLEŞTİRİLECEK"
Ankara Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı da bir minibüste işlenen Özgecan Aslan cinayetinin ardından toplu taşıma araçlarının güvenliğiyle ilgili tartışmaların başladığını ve servis araçlarına kamera sisteminin yerleştirilmesinin gündeme geldiğini söyledi.
2015-2016 eğitim öğretim döneminde okul servislerine kamera sisteminin yerleştirilmesi ve GPS ile araçların takip edilmesi konusunda çalışmaların başladığını kaydeden Elmadağlı, "Servis araçlarımıza biri önde, biri arkada, biri sağda, biri de içeride olmak üzere 4 kamera yerleştireceğiz.
Şu anda bazı servis araçlarımızda bu kamera sistemi yerleştirildi. 2016-2017 eğitim öğretim döneminde ise tüm servis araçlarımıza kamera sistemini yerleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı. Kaynak : AA