Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi kararının ardından dershanelerle ilgili yol haritasını tamamlarken, temel liseler konusunda da önemli bir adım atıyor. Buna göre MEB, dönüşen okulların hazırlanma süreci için koyduğu 4 yıl şartını kaldırıyor. Böylelikle, temel liseler apartmanlarda eğitim ve öğretime devam edebilecek. MEB dershane dönüşüm sürecinde sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonunda temel lise adı verilen dönüşüm okullarının açılması kararlaştırılmıştı. Dershanelerin okullara dönüşme evresinde temel lise ruhsatı almasına olanak tanındı ve özel okul standartlarından daha farklı standartlarda açılması uygun görüldü. Farklı teşviklerin de sunulduğu bu okullara "Temel lise" adı verildi. Temel liselere Bakanlık tarafından 4 yıllık süre verilmişti. 4 yılın sonunda özel okulların standartlarına geçmesi istendi ve geçememeleri halinde kapatılacakları belirtildi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası temel liselerin kaderi de belli oldu. 4 yıllık süre biçilen okulların yasanın iptaliyle birlikte normal okul statüsüne geçmesi kararı alındı. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Ömer Faruk Yelkenci ve dershane temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda da temel liselerin durumu değerlendirildi. Temel liselere özel okul şartlarına göre esneklik tanınmıştı. Esneklikler şöyle:
-En az 4 derslik şartıyla binalarını 2018-19 öğretim yılı sonuna kadar özel okula dönüştürebilecekler.
-Bu okullara okul öncesi dahil tüm kademelerde eğitim verebilecek seviyeye gelme şartı koyuldu.
-Okullardaki yüz yüze ders saati 20 olarak belirlendi, kalan derslerin uzaktan eğitim yoluyla işlenmesi kararlaştırıldı.
-Temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı kontenjanın yüzde 30'unu geçemiyor.
-Özel okullarda aranan bahçe ve müstakil bina şartı aranmıyor.
-Özellerde yapılmasına izin verilmeyen ikili eğitimin bu okullarda yapılmasına izin veriliyor.
Bakanlık verilerine göre, özel okula dönüşüm için başvuran 2 bin 280 dershaneden 2 bin 260'ının başvurusu kabul edildi. Bugün itibarıyla 957 dershane dönüşüm sağlayarak özel okul ruhsatı aldı. Bunların 830'u temel lise, 113'ü ortaokul, 6'sı ilkokul, 5'i anaokulu, 3'ü de Anadolu lisesi oldu.
'GEREKÇELİ KARAR HEMEN AÇIKLANMALI'
MEB tarafından alınan kararı dershane ve temel lise temsilcileri değerlendirdi. Görüşler şöyle:
ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü: Bakanlık temel liselerin devam edeceğini açıkladı. Temel liseye dönüşenler yollarına devam edecek. Önlerinde bir engel gözükmüyor. Dershanelerle ilgili konu şu an belli değil.
TÖDER Başkanı İbrahim Taşel: Biz bu iş için çok kısa süre içinde yol haritasının çizilmesini istiyoruz. Biz ne kadar veli ve öğrencilere 'tedirgin olmayın' desek de onlarda bir tedirginlik oluşuyor. Bu konuda yol haritasının çok net ve acilen belirlenmesini istiyoruz. Hemen gerekçeli kararın açıklanması lazım.
Sabah