Musa İğrek'in haberi:
Yolunuz dün 28. İstanbul Kitap Fuarı'na düştüyse siz de Frankfurt Kitap Fuarı Başkanı Juergen Boos'un bu sözüne hayretle katılmışsınızdır.
Zira hâlâ kapağı açılmamış, kokusu alınmamış taptaze, sıcacık kitaplar yağmura rağmen has okurunu yine buldu. Fuar alanında yine ellerinde poşetlerle dört bir yana dağılmış yüzlerce kitapsever, birbirlerini kaybetmemek için gruplar halinde dolaşanlar, kaybolanlar, yayınevi ve kitap arayanlar... Bu tanıdık manzaraya bu yıl birkaç değişiklik daha eklenmiş. En önemlisi ise beşinci salona kurulan Uluslararası bölüm. Burada İspanya, Hollanda, İsveç, İtalya, Almanya, ABD, Küba, Romanya ve Fransa gibi ülkelerden yayıncılar ve editörler yer alıyor.
Uluslararası salonda görüştüğümüz yayıncılar ve editörlerin çoğu Türkiye'den umutlu. Pek çoğu ilk kez İstanbul'a geliyor. Kendilerine ayrılan salonda, yayıncılar ve yazarlarla görüşüyorlar. İlk gün birkaç yazar ve yayınevi ile irtibat kurulmuş. Frankfurt Kitap Fuarı Başkanı Juergen Boos, "Bu kadar insanın kitap fuarının açılışında olması ve kitap satın alması beni şaşırttı. Kitap fuarlarının insanlar ve yayıncılar arasındaki diyaloğa büyük katkısı var. İnternet kitapçılığı büyük bir sorun olabilir tüm dünya yayıncılığı için, bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz." diyor.
Gençlerin fuara olan ilgisinin takdir edilmesi gerektiğini belirten Paris Kitap Fuarı Başkanı Bertrand Morisset ise, "Parisli yayıncılar ile Türk yayıncılar arasında irtibatı kurmaya çalışıyoruz. Çok kalabalık bir fuarınız var, bu çok güzel." dedi. Fransız Uluslararası Yayın Bürosu'ndan Sophie Bertrand ise fuarın şehrin çok dışında olduğundan yakındı. Almanya Bağımsız Yayıncılar Birliği'nden Manfred Metzner, "Gayet büyük ve kapsamlı bir fuar çok etkilendim. Dünyadaki tüm yayıncıların sorunları hemen hemen aynı, buradaki yayıncılarla irtibat kurmaya çalışıyoruz." dedi.
'Korsan kitap almayın'
Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Beylikdüzü'ndeki fuar merkezinde düzenlenen ve 8 Kasım'a kadar sürecek fuarın bu yılki 'Onur Yazarı' şair ve çevirmen Cevat Çapan, konusu ise Kültürlerarası Diyalogda Çeviri. Çapan açılış konuşmasında yıllardır takipçisi olduğu fuarın onur yazarı olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner ise korsan yayıncılığın bir türlü önlenemediğine değinerek 'Korsan kitap almayın.' uyarısında bulundu. Yurtiçi ve yurtdışından 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşen fuarda uluslararası programların yanı sıra söyleşi, panel, şiir dinletisi, atölye ve çocuk aktiviteleriyle birlikte 297 etkinlik var.
Uluslararası salon içindeki Forum Alanı'nda ise dört gün boyunca çok sayıda yazar ağırlanacak ve etkinlikler düzenlenecek. Uluslararası salon, 3 Kasım'a kadar 11.00-18.00 saatleri arasında açık kalacak. 1-2-3-4 nolu salonlarda yerli yayıncılar var. Gösterişli stantlar, gittikçe yetkinleşen bir anlayışı hemen hissedebiliyorsunuz. 6. salon ise bu yıl Eğitim ve Kaynak Kitaplarla Sınava Hazırlık Yayınları'na ayrılmış.
Adam fawer kuyruğu
Kitap fuarında Mardin'den, Hakkari'den, Ankara'dan, İzmir'den, Eskişehir'den gelenlerin yanında bu yıl pek çok yabancı kitapseverle de karşılaşmak mümkün. Olasılıksız'ın yazarı Amerikalı Adam Fawer'a kitap imzalatmak için oluşan uzun kuyruk görülmeye değerdi. Fawer bir makineyi andıran hızıyla bitmeyen kuyruğa göz ucuyla bakıp duruyordu. Kitapların pek çoğu indirimde. Kriz dedikoduları bir yana pek çok kitapseverin eli kitap doluydu. Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuara giriş ücreti 5 TL.
Zaman