Yakalandığı kanser sonrası vefat eden Neslican Tay ile ilgili yaptığı değerlendirme üzerine sosyal medyada adeta linç edilmeye çalışılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gelen tepkilere cevap verdi.
Ölüm ve hastalığın düşman olmadığını, Allah inancının ölüm ve hastalık korkusuna karşı kuvvet verdiğine dikkat çeken Tarhan'a belli gruplar tepki gösterdi. Dini her türlü düşünceye karşı olan bu gruba, muhafazakar ve dindar görünen bazı isimler de katılması şaşkınlıkla karşılandı.
Tarhan, duruşunu bozmadı ve izahta bulundu
Binlerce destek mesajı da alan Tarhan, seviyesiz gelen bazı tepkilere karşı duruşunu bozmadı ve izahta bulundu. Merhum eşinin de kanserde vefat ettiğini hatırlatan Tarhan, "Allah'a inanıyoruz ama güvenmiyoruz, eskiden putlara tapılırdı şimdi sebeplere yani doğa yasalarına. Şifayı hastalıkları yaratan verir, doktor ilaç sebeptir, sebeplere başvurmak zaruridir çünkü şifaya vesiledir. İnsanı öldüren kurşun değil ateş edendir, kurşun sebeptir" dedi.
'Hastalığı düşman değil bir eğitmen gibi görme'
Mindfulness'ın bir bilinçli farkındalık tekniği olduğunu dile getiren Tarhan, bu tekniğin stresten kaçmak yerine yüzleşerek yönetmeyi, deneyimden kaçmak yerine ders çıkarmayı, gözlemlemeyi ve "şimdi burada" diyebilmeyi öğrettiğini ifade etti.
Paylaşımlarına gelen tepkilere ilişkin açıklamada bulunan Tarhan, "Neslican Tay kızımızın acısı herkesi etkilemişti. Bu vesile ile 'hastalığı düşman değil bir eğitmen gibi görme' bakışı sağlamak istemiştim ölüm bilinci herkese lazım, ancak önyargılılara dokunmuşum." şeklinde belirtti.
10 yıl önce rahmetli eşimi kanserden kaybettim
Tarhan, "İyiniyetli eleştirilere: 10 yıl önce rahmetli eşimi kanserin dördüncü nüksünde kaybetmiş ve o tarihten beri onu unutamamış biri olarak empati yapamadığımı söyleyemezsiniz. Ölüm bilinci geliştirerek mindfulness tekniği ile rahatlamayı başarmıştım bunu paylaşmalıydım." dedi.
"Ölüm ve hastalık bizim düşmanımız değil hayatımızın öğretmenleridir"
"Neslican Tay Rabbine kavuştu, ruhu şad olsun." diyen Tarhan, şöyle devam etti:
"Ölüm ve hastalık bizim düşmanımız değil hayatımızın öğretmenleridir.' Yüksek bir güce inanmanın hayata anlam katma ve teselli etme gücünü yazmamı laiklikle ve bilimdışılık ile tanımlayanlara şunları söylerim; İnsan psişik bir varlıktır ve ölüm son değildir. Modern psikiyatrinin kurucularından Carl Gustav Jung ne diyor? İnanıyorum o halde varım, Neuro Quantology böyle diyor, inanç bilimsel bir alandır, sevdiklerimize dua edelim.
Genç ölümlerin insanı çok etkilediğini kaydeden Tarhan, "Ölüm ve hastalık sel gibidir. Mücadele ederseniz kaybedersiniz ve yüzünüz gülerken içinizde fırtına vardır. Bir kayığa binip ustaca yönetirseniz sizi sahile çıkarır." diye belirtti.
Eskiden putlara tapılırdı şimdi sebeplere yani doğa yasalarına
Hastalık hakkında açıklamada bulunan Tarhan, "Allah'a inanıyoruz ama güvenmiyoruz, eskiden putlara tapılırdı şimdi sebeplere yani doğa yasalarına. Şifayı hastalıkları yaratan verir, doktor ilaç sebeptir, sebeplere başvurmak zaruridir çünkü şifaya vesiledir. İnsanı öldüren kurşun değil ateş edendir, kurşun sebeptir." ifadelerini kullandı.