Onları apartmanlarda kaybetmeyin...

Çocuklar sokak oyunlarını bilmiyor!

Çarpık kentleşme, yüksek katlı apartman daireleri ve gelişen teknoloji ile birlikte çocukların oynadığı sokak oyunları unutuldu. Birçok çocuk, yağ satarım bal satarım, çelik-çomak, uzuneşek, topaç, aşık, körebe, bezirganbaşı gibi oyunların ismini dahi bilmiyor.

Uzmanlar ise bilgisayar ve televizyona mahkûm olan çocukların sosyal ve fiziki gelişiminin olumsuz etkileneceğini belirterek anne-babaları uyarıyor. Çok değil yaşı 20'nin üzerinde olanların çocukluğunda sokak aralarında ve evlerinin bahçelerinde oynadığı bu oyunların yerini bilgisayar oyunları aldı. Kentleşmeyle birlikte şehirlerde devasa binaların yükselmesi, çocukların oyun alanlarını daralttı. Tüm bunlara ilköğretim çağındaki çocukların iyi bir gelecek için birçok zorlu sınava hazırlanması da eklenince sokak oyunları unutuldu. Yapılan değişik çalışmalarla oyunlar hatırlatılmaya çalışılsa da istenilen sonuç alınamıyor.

Bilgisayar oyunlarındaki şiddete dikkat çeken Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Klinik Psikoloğu Hande Sinirlioğlu Ertaş, sokak oyunlarının çocukların kişisel gelişimine olumlu katkı yaptığına dikkat çekti. Evde sürekli bilgisayarla oynayan çocuğun arkadaşlık kuramayacağına işaret eden Ertaş, bu tarzda yetişen çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde toplumla sosyalleşemediğinin altını çizdi.

Oyuncak ve oyunun çocuğun beş duyu organını harekete geçireceğini bildiren Klinik Psikoloğu Ertaş şöyle konuştu: "Çocukların kalem, kaşık tutması, şişe açması, düğme açma-kapaması, ip bağlaması, bisiklete binmesi, çeşitli spor aktivitelerine katılması gelişimlerini hızlandırır. Oyun, çocuğun sosyal gelişiminin sağlıklı olması uyum ve işbirliğini ve paylaşmayı öğrenmesine sebep olur. Oyun, çocuğun kas sistemini geliştirirken, biriken enerjisinin boşalımını ve günlük yaşamdaki gerilimden kurtulmasını da sağlar."
Zaman

Aile Haberleri