2018 Ramazan Ayı miladi olarak 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü başlayacak. İlk Sahurun ardından İmsak vakti girecek ve milyonlarca Müslüman 16 Mayıs'ı oruçlu geçirecek.
Orucu bozan durumlar ve orucu bozmayan durumların dışında, oruç kefareti de bu Ramazan'ın en çok merak edilenleri arasında yerini almış durumda. Oruç son derece hassas bir ibadettir. Farz olan Ramazan orucu bu nedenle büyük önem taşıyor. 30 gün sürecek Ramazan Ayı boyunca bazı durumlarda Oruç Kefareti gerekmektedir.
Peki Oruç Kefareti gereken durumlar nelerdir? Oruç Kefareti nedir? Oruç kefareti nasıl ödenir? İşte cevapları
ORUCU BOZAN DURUMLAR İÇİN TIKLAYINIZ
ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR İÇİN TIKLAYINIZ
ORUÇ KEFARETİ NEDİR?
Ramazan Ayı orucu Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi içinde Cenab-ı Hak tarafından Aklı ve sağlığı yerinde tüm Müslümanlar için Farz kılınmıştır. Keza Peygamberimiz de Orucun önemine Hadis-i Şeriflerinde yer vermiştir.
Bazı durumlarda Oruç kazaya gidebileceği gibi, bazı durumlarda Oruç kefareti gerekmektedir.
Oruç kefareti, bir Müslüman'ın oruca niyet ettikten sonra Orucunu kasten ve özürsüz olarak bozması durumunda ödemesi gereken bir tür cezadır. Bu konuda İslamiyet'in çeşitli kuralları bulunmaktadır.
Oruç Kefareti nasıl ödenir?
Eğer Ramazan Orucunu herhangi bir özürünüz olmadan ve kasten bozarsanız 60 gün boyunca oruç tutmak, 60 gün boyunca bir fakiri doyurmak veya 60 fakiri doyurmak veya köle azad etmek ile mükellef olabilirsiniz. Çağımızda köle kalmadığı için fakir doyurmak veya oruç tutmak yapılabilecek kefaretler arasındadır.
Fakat Oruç Kefareti ile çeşitli görüş ayrılıkları da vardır. Özellikle Kur'an-ı Kerim'de suçun karşılığının eşit olmasına kefaret durumunun uymaması pek çok İslam Alemi'ni görüş ayrılığına düşürmektedir.
Oruç Kefareti şu Hadis-i Şerif'te de belirtilmiştir;
Peygamber: ‘Seni helâk eden nedir?’ dedi.
Adam: Ramazan’da karımla birleştim, dedi. Bir köle âzâd edecek gücün var mı? dedi.
‘Hayır’, dedi.
‘İki ay ard arda oruç tutabilir misin?’ dedi.
‘Hayır’, dedi.
‘Altmış fakîre yemek yedirebilir misin?’ dedi.
‘Hayır’, dedi.
Adam orada otururken, Peygamber’e bir sepet hurma getirildi.
Peygamber: ‘Al bunu sadaka ver’, dedi.
‘Bizden daha fakirine mi vereyim? Medîne’nin iki tepesi arasında bizden daha muhtaç bir ev halkı yoktur’, dedi. Peygamber (s.a.v.) kahkaha ile güldü,
‘Haydi götür âilene yedir’, dedi.” (Buhârî, Savm: 30-31, Müslim, Sıyâm: b. 14, h. 81-84)
Başka rivayette Peygamber “Götür, çoluk çocuğunla beraber ye. Allah seni affetsin!” buyurmuştur (Fethu’l-Bârî: 4/172).
Bu öykünün temel râvîsi Ebû Hüreyre’dir. Ve bu işi yapanın kimliği de pek belli değildir. Bu rivayete dayanan fıkıhçılar, oruç kefareti hakkında pek çok görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Kimine göre eğer kasten oruç bozmaktan ötürü kefaret gerekseydi, hadîsin kahramanı olan kişiden, yoksulluk dolayısıyla kefaret düşmezdi.
Kimine göre de yoksulluk dolayısıyla kefaretin düşmesi, sadece bu adama özgü bir şeydir. Asıl olan kefaretin düşmemesidir.
Dârekutnî el-‘İlel’de, Zührî’den aldığı rivayete not düşerek: “Böylece köle âzâdetmek, ya da iki ay oruç tutmak, ya da altmış fakiri doyurmak sünnet oldu” demiştir (Feth: 4/168). Eğer rivayet kesin doğru ise herhalde Dârekutnî’nin bu görüşü, görüşlerin en isabetlisidir. Buna göre oruç kefareti, farz değil, sünnettir. (Kaynak: Takvim)
Oruç Kefareti gerektiren durumlar nelerdir?
1- Oruçlu iken cinsel münasebette bulunmak
2- Kasten orucunu bozmak
3. Oruçlu iken tütün içmek
4- Orucu bozmadığı iyi bilinen şeyleri yapıp, oruç bozulmadığı halde yiyip içmek
5- Ramazan orucunu tutarken Ramazan'ın hürmetine saygısızlık eden işler yapmak
Risalehaber.com