Osman Birgeoğlu: Bediüzzaman'ın doğumunun 150. yılını kutluyoruz

"Zamanımızda Bir Anadolu Evliyası Bediüzzaman Said Nursi, 87 Yıllı Bereketli Bir Ömür" kitabının yazarı Osman Birgeoğlu ile konuştuk.

Bediüzzaman Hazretlerinin doğum tarihinin 1873 olduğunu, bu konuda şahitler, deliller ve belgeleri kitaba ekleyen Birgeoğlu'nun sözleri şöyle:

Neden yeni bir kitap?

İnsan, hususan arayan insan, büyük bir evliyadan ders almayı çok arzu eder, çok ister. İşte Bediüzzaman’ın bir kitabını açıp okuduğunuzda büyük bir veliden ders alıyorsunuz. İşte zamanımızda böyle bir evliya yaşamış. Kitabın gayesi onu tanıtmaktır, hususan kitaplarından bahsetmektir.

Neden kitaplar?

Üç sebepten

1-Kendisi demiş, "Kitaplarımı okusanız, beni ziyaretten 10 defa ziyade istifade edersiniz." Bizi kitaplarına sevk ediyor.

2- Mevlânâ Halid-i Bağdadi Hazretlerinin kendisi müceddittir, büyük bir müridi şöyle diyor: "Ahirzamanda kitap okuyunuz. Zira, kitabın nurlu müellifi siz okurken hazır bulunur, onun feyzinden çok istifade edersiniz."

3- Kıymetli hocamız Nihat Hatipoğlu Kasım 2023’te bir makalesinde, "bizden değil kitaplardan öğrenin" tavsiye ettiler.

Kitabınızda 2023 senesine bir vurgu var!

Evet, bu içinde bulunduğumuz 2023 senesi Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin 150. doğum yılıdır. Onun hatırasına onu kutlamak istedik. 50’den fazla dillere tercüme edilen eserleri ile iman ve Kur'an'a hizmet eden büyük üstad Bediüzzaman Hazretlerinin 150. doğum yılı bütün insanlığa kutlu, mutlu ve hayırlı olsun. Bu kitapla onu daha iyi tanıtmak, bilmek istedik.

"Zamanımızda Bir Anadolu Evliyası" nelerden bahsediyor?

Evvela, bir evliyadan beklenen, hayata hayat olan öğütleri veriyoruz. Öyle öğütler ki bazen bir cümlesinde bir kitap var, bir kuvvet var. Bediüzzaman, gençler için kitap yazmış, hanımlar için kitap yazmış, ihtiyarlar için de, hastalar için de, hapistekiler için de, ulema için de kitap yazmış. Böyle bir alim görülmemiş. Elbette onu daha iyi bilmek, tanımak gerekir.

Kitabın ikinci bölümü, insanın saadetine adanmış, bir asra yakın (1873-1960) ömrün kısa bir özetidir. Hazreti Bediüzzaman’ın kendi hayatında bizzat yazdığı, tashih ettiği ve "on ordu kuvvetinde oldu" dediği otobiyografisinin fotoğrafını ve onun kıymetini içerir. 1955 ve 1958'lerden dokümanlar, Hazreti Üstad’ın ilk talebelerinden hatıralar, evraklar bu bölümde verilmiştir.

Kendinizden bahseder misiniz?

Osman Birgeoğlu bir akademisyen. 1970-1975 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Yardımcısı olarak çalıştı. Doçentlik çalışmaları için de yurtdışına gönderildi. Orada kalarak hizmetinde olmayı tercih etti. Mehmet Fırıncı Ağabey ile 51 sene kesintisiz ve de damatları olarak beraber çalıştılar.


Geçmişten bir kare: Mehmet Fırıncı ağabey ve Osman Birgeoğlu

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bediüzzaman Haberleri