İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi iş birliğince düzenlenecek "4. Uluslararası Osmanlı İstanbul'u Sempozyumu" 20-22 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleşecek.
Sempozyumda, yurt içinde ve yurt dışında İstanbul üzerine çalışan 69 araştırmacı bir araya gelecek. Selçuk Mülayim'in “Sinan ve Çağı" başlıklı konuşmasıyla başlayacak sempozyumda, 3 gün boyunca gerçekleşecek 18 ayrı oturumda Osmanlı İstanbul'u üzerine bilimsel bulgular paylaşılacak.
İngilizce ve Türkçe sunulacak tebliğlerde, Dersaadet'in 500 yıllık tarihi, siyasi, iktisadi, mimari, sosyal ve kültürel açılardan ele alınacak, modernleşmenin şehrin planlamasına ve mimarisine dayattığı değişim, İstanbul'un semtleri, mekanları, binaları, kütüphaneleri ve okulları gibi kent tarihini doğrudan ilgilendiren konuların yanı sıra diplomasi, casusluk, ticaret, bankacılık, sanayi, musiki, isyan ve darbeler, suç dünyası, cinsellik, Avrupa ile etkileşimler, yabancı seyyah ve diplomatların gözlemleri, gayrimüslim unsurlar ve payitahtı konu alan edebi eserler de incelenecek.
Tebliğlerin kitap haline getirileceği sempozyumun Bilim Kurulu'nda İlber Ortaylı, Halil İnalcık, Ali Akyıldız, Feridun M. Emecen, Heath Lowry, Hedda Reindl-Kiel, İbrahim Kafi Dönmez, İskender Pala, İsmail Erünsal, Kemal Beydilli, Klaus Kreiser, M. Akif Aydın, Mehmet Genç, Olivier Bouquet, Orhan Bilgin, Orhan Okay, Sadettin Ökten, Seyyid Muhammed Esseyid ve Tahsin Görgün yer aldı.
Sempozyum, 20 Mayıs Cuma günü saat 16.00'da İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Altunizade Yerleşkesinde başlayacak.
Yeni Şafak