Osmanlı sanatı Zembil'de yaşıyor

Osmanlı hayranı tasarımcı İlknur Körpefiliz, Zembil isimli dükkânında Osmanlı izleri taşıyan objeler tasarlıyor.

Gelenekselin modern ile harmanlandığı dükkanda Rumi desenli alemler, bakır taslar, güğümler var.

İçeriye adımımızı atar atmaz büyüleyici bir ortamla karşılaşıyoruz. Osmanlı'nın izlerini taşıyan geleneksel tasarımla bugünü birleştiren ihtişamlı eşyalar. İncelemeye başladığımızda hayranlığımızı gizleyemiyoruz. Duvarları süsleyen kaftanlar, çerçeve içine alınmış 200 yıllık bir ceket, bakır hamam tasları, ibrikler, altın kullanılarak tamamen elde yapılan objeler... Kemerburgaz'da bulunan bir dükkândan söz ediyoruz, 'Zembil'den. Tesadüfi bir isim değil elbet, hikâyesi var. Zembil aslında hasırdan örülmüş bir tür torba. Eskiden pazar alışverişlerinde kullanılırmış. Özelliği, alışverişte alınan yiyeceklerin ne olduğunu belli etmemesiymiş. Öyle ya alan var, alamayan var. İçindekinin ne olduğunu kimsenin görmediği torbaya eskiden 'senbil' denirmiş. Zamanla zembile dönüşmüş. Dükkânın sahibi İlknur Körpefiliz, geleneksele olan sevdası, eski sözcüklere tutkusu nedeniyle bu ismi tercih etmiş.

Aslında Körpefiliz, Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Yüksek lisansını uluslararası işletme üzerine yapmış. Uzun yıllar tekstil üzerine çalışmış. 2008 yılında bu dükkânı açmış. Böylesine ihtişamlı bir dükkân açmasının sebebinin Osmanlı geleneğini yaşatma isteği olduğunu söylüyor. Mağazada güğümler, bakır bir eşyanın üzerine işlenmiş gümüş kaplamalar, Rumi desenli alemler, süt takımları ve bir evin dekorasyonunda aklınıza gelebilecek her şeyi bulmanız mümkün. Osmanlı sanatının modernize edilerek uygulandığı eşyaların tasarımları Körpefiliz'e ait. Mekânda herhangi bir mimara da ihtiyaç duyulmamış, Körpefiliz mağazanın iç dizaynını ustalara tarif ederek kendi yaptırmış.

Gelenekseli yaşatmak adına kurulan bu mekânda butik çalışılıyor. Yani aynı üründen sınırlı sayıda üretiliyor. Körpefiliz, eski ile yeniyi harmanlayıp kendi yorumunu katıyor çalışmalarına. Ayrıca işin ehli seramik sanatçıları ve bakır ustalarıyla yol alıyor. Bize çocukluğundan beri eskiye merakı olduğunu anlatıyor usta tasarımcı, "Sürekli araştırma, yenilik ve farklı esintiler isteyen bir iş yeni bir tasarım yapmak, bunu oluşturmak çok heyecan verici ve beni gerçekten besleyen bir şey. Bu özel ürünlerin beğenilerek evleri süslemesi de ayrıca mutluluk verici." diyor.

Dükkânda özel siparişler de kabul ediliyor. Ancak özel tasarım isteyen kişinin arzu ettiği konseptin Zembil'e uyması lazım. Buradaki otantik ürünler daha çok ev ve ofisler için tercih ediliyor. Tabii yurtdışından da çok fazla talep geliyormuş. Körpefiliz, "Bizim kültürümüzden ülkelerine bir parça götürmek isteyenler, bu objeleri hediye amaçlı alıyor." diyor.

Kazandığım ilk parayla eski at arabası tekerleği aldım

Körpefiliz, çocukluğunda dekorasyona çok meraklıymış, evlerindeki eşyaların yerlerini değiştirirmiş. Hâlâ bu özelliğinin devam ettiğini söylüyor. Ayrıca eski eşyalara olan ilgisinden dolayı kazandığı ilk parayla at arabası tekerleği satın almış. Bu tekerlek salonun başköşesinde duruyor. Duvarlarını ise Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden aldığı eski kilitler, kapı kolları ve anahtarlar süslüyor.

Mağazayı ilgisi olan kişilerin keşfetmesini istiyorum

Zembil'in sahibi İlknur Körpefiliz, gerçekten ilgisi olan müşteriler tarafından keşfedilmek istiyor. Araştıran ve emeğe önem verenler onun hedef kitlesi. Bu işin gönlüne hitap ettiğini anlatan Körpefiliz için en önemlisi, objelerin evlere girmesi ve bundan aldığı manevi haz. Yeni koleksiyonu Ocak 2011'de ilgilileriyle buluşacak olan tasarımcı, Selçuklu sanatının esintileri taşıyan objeler de yapmayı planlıyor. Dükkânın ikinci şubesi Göcek Fethiye'de. www.zembil.net adresinden ürünleri inceleyebilirsiniz.
Zaman
 

Edebiyat Haberleri