İlk kez bu yıl ortaöğretim kurumlarında seçmeli ders olarak okutulmaya başlanan Osmanlıca, son olarak Antalya'da yapılan 19'uncu Milli Eğitim Şûrası'nda alınan tavsiye kararıyla gündeme geldi. Şûra'da Osmanlıca'nın Anadolu İmam Hatip Liseleri'nde zorunlu ders olarak okutulması kararı gündeme oturdu. Bazı çevreler Osmanlıca öğretimi için gerekli öğretmen sıkıntısına işaret ederken, bazı çevreler de zorluğuna dikkat çekti. Tüm bu tartışmalar bir yana, kolları çoktan sıvayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), açtığı eğitim kurslarıyla 200 bin kişiye Osmanlıcayı öğretti. Hayrat Eğitim Vakfı'yla 2012'de yapılan protokolle 81 ildeki Halk Eğitim Merkezleri'nde açılan kurslarda geçen ağustos ayına kadar 150 bin kursiyer sertifika aldı. Kurslarda eğitimini tamamlayan öğrenci sayısı bu ay sonu itibariyle 200 bine ulaştı.
BALKANLAR'A DA OSMANLICA
200 bine yakın kursiyerin tamamladığı programdan istenilen verimi alan MEB, geçen ağustos ayında yeni bir protokolle 2019'a kadar 400 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. Yeni protokolle birlikte sadece yurtiçi değil Balkanlar ve Avrupa ülkelerinde de Osmanlıca Türkçesi kursları açılması planlanıyor.
288 SAAT SÜRÜYOR
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı işbirliğiyle yürütülen kurslarda her kur 7 haftalık süreyi kapsıyor. Kurs haftada 10 saat yapılıyor. Kursiyerler 7 hafta (64 saat) Osmanlıca'da Kolay Okunan Metinler, 7 hafta (64 saat), Osmanlı Türkçesi İmlası, 8 hafta (96 saat) Osmanlıca'da Arapça Farsça Kurallar, 7 hafta (64 saat) Osmanlıca'da arşiv ve edebi metinler dersine giriyor.
ÖĞRETMENLER DE HAZIR
Diğer taraftan okullarda verilecek Osmanlıca dersleri için MEB öğretmenler için de özel bir program hazırladı. Bu kapsamda isteyen öğretmenler de 81 ilde devam eden Osmanlıca kurslarına ücretsiz olarak katılacak. Kurs bitiminde şu an sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerinin girdiği seçmeli Osmanlıca derslerine, diğer öğretmenler de girmeye başlayacak. Kurslarda öncelik Türk Dili ve Edebiyatı, İlahiyat, Tarih ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünden mezunlara verilecek.
CHP'Lİ VEKİLLER 'KİM ÖĞRETECEK' DİYE SORDU
Eğitim Şurası'nda Osmanlıca'nın Anadolu İmam Hatip ve Sosyal Bilimler Liseleri'nde zorunlu hale getirilmesine ilişkin tavsiye kararına CHP'nin 'şahinlerinden' sert eleştiriler geldi. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak'ın da aralarında olduğu bir grup CHP'li kadın milletvekili Mecliste düzenledikleri basın toplantısıyla tepkilerini dile getirdi. Serter, meselenin Arap harflerini okullara sokarak Harf Devrimi'ne karşı darbe yapmak olduğunu öne sürdü. CHP'li Toprak ise "Osmanlıca apayrı bir dil. Kelimeleri bilmezseniz eski yazıyı okuyamazsınız" dedi. Toprak, "Bunlar hayali projeler. Bunu verecek öğretmen yok. Doğru dürüst Türkçe öğretmeni bile yetiştiremiyorlar. Her şeyden önce çocuklarımıza Türkçe, Matematik, fen bilimleri dersleri, yabancı dilleri öğretelim. İsteyen de üniversitede Osmanlıca'yı öğrensin" diye konuştu.
ÖNCE KİTAP OKUMA ÇALIŞMASI YAPALIM
Osmanlıca dersinin liselerde okutulması konusundaki eleştirilere yanıt veren Avcı, muhalefete kitap önerisinde bulundu. "Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesinin" kapanış toplantısında konuşan Avcı, Osmanlıca dersi tartışmalarının Şura ile başlamadığını, daha eski bir konu olduğunu söyledi. Avcı, "Şimdi bir ön okuma çalışması yapalım. Peyami Safa'nın Doğu Batı Sentezi'ni, Attila İlhan'ın Hangi Batısı'nı, Mümtaz Turhan'ın Maarif Davamız, Cemil Meriç'in Su ülkesi'ni, Şevket Süreyya'nın Suyu Arayan Adam'ını okusunlar. Şura'da alınan kararlardan birisi de okuma kültürünün gelişmesidir. Önce biz uyalım buna" ifadelerini kullandı.
Sabah