Şükrü Macun'un haberi:
Harf İnkılâbı sonrasında unutulmaya yüz tutan Osmanlı Türkçesi’nin okullarda zorunlu olarak okutulması için MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri TBMM’ye kanun teklifi verdi. Yeniçeri’nin verdiği kanun teklifinin Meclis’te kabul edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor. Yeniçeri’nin bu teklifi Osmanlı Türkçesi’nin halka öğretilmesi için son yıllarda büyük bir gayret sarf eden sivil toplum kuruluşlarını sevindirdi.
“TARİHİMİZİ TANIMAMIZ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Müdürü İdris Alhanlıoğlu, daha seksen yıl önce yazılan metinlerin harf değişikliğinden dolayı okunamadığını ifade ederek, “Osmanlı Türkçesi’nin okullarda zorunlu olarak okutulması tarihimizi, kültürümüzü ve edebiyatımızı daha iyi tanımamız açısından yararlı olacaktır” diye konuştu.
“ARTIK DEVLET DE ADIM ATMALI”
Osmanlı Türkçesi kurslarının Türkiye’de pek çok STK tarafından verildiğini açıklayan İdris Alhanlıoğlu, “Biz değerlerimizi bugünlere getirebilmek için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ancak, devletin de bu konuda atması gereken adımlar vardı. Osmanlı Türkçesi’nin okullarda seçmeli ders olarak verilmesiyle başlayan güzel adımlar, devam etmeli” dedi.
“KURSUMUZ BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR”
Açtıkları kursların arasında en çok rağbet edilen kursun Osmanlı Türkçesi Kursu olduğunu aktaran Alhanlıoğlu, “Gencinden yaşlısına, ev hanımından öğrencisine kadar toplumun her kesiminden büyük rağbet var. Özellikle son yıllarda bu talep daha da arttı. Bundan dolayı Osmanlı Türkçesi derslerinin okullarda da ilgi göreceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“ARŞİVLERİN TARANMASI NOKTASINDA FAYDALI OLUR”
Osmanlı Türkçesi derslerinin ilk etapta seçmeli olarak verilmesinin kendilerini sevindirdiğini dile getiren Türk Arşivciler Derneği Başkanı Mustafa Çakıcı ise, bu derslerin Osmanlı arşivlerinin taranması için önemli olduğunu kaydetti. Seçmeli ders olarak henüz yeni müfredata konulan Osmanlı Türkçesi derslerinin zorunlu olabilmesi için sistemin oturması gerektiğini belirten Çakıcı, “Sistem oturduğu taktirde bu dersin zorunlu olarak öğrencilere verilmesi, tarihsel bağların kuvvetlenmesi için çok verimli olacaktır” dedi.
Yeni Akit