Osmanlı Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Akçaseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'de 3 ayda bir Türkçe ve Osmanlıca olarak çıkardıkları Osmanlı Dergisi'nin kısa sürede ilgi gördüğünü söyledi.
Birinci yıl sonunda aylık yayınlanmaya başayan dergiyi, Osmanlıca'nın kolay öğrenilebildiğini kanıtlamak için çıkardıklarını, okuyuculara "15 dakikada Osmanlıca öğrenebilirsiniz" iddiasında bulunduklarını vurgulayan Akçaseven, ilk yayınlarda Osmanlıca alfabesi ve basit dil kurallarına yer verdiklerini aktardı.
Akçaseven, Osmanlıca kurslarının artmaya başlamasının ardından okur sayılarının ciddi anlamda yükseldiğini ifade ederek, "Okurların ilgi ve teveccühü beklediğimizden de fazla oldu. Yoğun talep doğrultusunda dergiyi aylık olarak çıkarmaya başladık" değerlendirmesinde bulundu.
Sadece Osmanlıca olarak çıkan dergide okurların talepleri doğrultusunda kitabelere de yer vermeye başladıklarını, içeriği de okurlardan gelen öneriler doğrultusunda belirlediklerini vurgulayan Akçaseven, "Bizim bu dergiden maddi bir beklentimiz yok. Yani kar amacı gütmüyoruz. Dergiyi her yaş grubuna hitap eden bir yayın haline getirmeyi düşünüyoruz. Bu çerçevede okur portföyümüzü daha da geliştirmek için Osmanlıca'nın daha kolay öğrenilebileceği bir set hazırlamayı planlıyoruz" diye konuştu.
- Okurların talepleri
Akçaseven, okurlardan özellikle tapu kadastro ve kitabe okumalarına yoğunluk vermeleri yönünde istekler aldıklarını, ayrıca derginin görsellerle daha fazla desteklenmesinin talep edildiğine işaret ederek, her talebi dikkate aldıklarını ve kendilerini bu doğrultuda yenilediklerini belirtti.
Derginin 3 yılda geldiği noktadan memnun olduklarını ifade eden Akçaseven, şunları söyledi:
"Derginin içeriğini zenginleştirip okuyucu sayımızı artırmayı planlıyoruz. İlk zamanlarda dergimiz 4-5 bin basılıyordu. Her geçen yıl ilgi daha da artmaya başladı. Şu anda 15 bin dergi basıyoruz ve satılıyor. Amacımız çok kısa sürede satışta 30 bine ulaşmak ve geçeceğimize inanıyorum."
Akçaseven, son dönemde artan tarihi dizi ve filmlerin Osmanlıca'ya olan ilgiyi artırdığını düşündüklerini belirterek, Osmanlıca'ya merakın da giderek arttığına dikkati çekti.
Tarihle ilgili pek çok bilinmezi öğrenmek isteyenlerin, Osmanlıca'ya merak sardığını vurgulayan Akçaseven, "Vatandaşların bir kısmı sadece dizi ve filmlere değil, tarihi kitaplara da tam anlamıyla güvenmiyor. Osmanlıca öğrenerek tarihle ilgili gerçekleri arşivlerde araştıran çok ciddi bir kitle var" dedi.
Akçaseven, Kur'an-ı Kerim okumayı bilen bir kişinin alfabelerinin neredeyse aynı olması dolayısıyla, Osmanlıca'yı çok daha kolay öğrenebileceğini sözlerine ekledi.
AA