Osmanlıca'yı Nurcu vakıf öğretecek

Cumhuriyet gazetesi böyle haber verdi!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Osmanlıca dersinin tamamen zorunlu olması gerektiği yönünde mesaj verirken bu derse hangi öğretmenlerin gireceği sorusu önem kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kurucusunun Nur cemaatine ait olduğu belirtilen Hayrat Vakfı ile imzaladığı protokolle başlattığı Osmanlıca eğitimlerinin kapsamını genişletiyor. Bu yolla 150 bin Türk dili ve edebiyatı, tarih ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenine Osmanlı Türkçesi eğitimi vermeyi planlayan MEB, Hayrat Vakfı sertifikası ile öğretmenleri Osmanlıca dersinde görevlendirmeyi düşünüyor.
 
Osmanlıca dersi ile ilgili tartışma, Erdoğan’ın önceki gün “İsteseler de istemeseler de öğrenilecek ve öğretilecek” sözleri alevlendi.
 
 
Sertifikayla görevlendirme
 
Mevzuata göre 10 öğrencinin talep etmesi ile bir okulda Osmanlı Türkçesi dersi için sınıf açılabiliyor. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 80 sayılı Kararı’na göre Osmanlı Türkçesi derslerine sadece din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri girebiliyor. Talep artarsa, öğretmene daha fazla ihtiyaç olacak. Bunun için de kurucusunun “Üstad Bediüzzaman Hazretleri’nin vekili Ahmet Husrev Altınbaşak” olarak tanıtıldığı Hayrat Vakfı ile daha önce imzalanan Osmanlı Türkçesi eğitimi ve öğretmenlere ilişkin protokolün kapsamı genişletilecek.
 
Tüm MEB personeline kurs
 
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün bu kapsamda Osmanlı Türkçesi Kursu Mesleki Gelişim Programı hazırladığı ortaya çıktı. Kursun hedef kitlesi “Bakanlığımızda görevli tüm personel” olarak tanımlandı. Amaçları kültürümüzle ilişkisini fark etmesi, Osmanlı Türkçesinde kullanılan alfabeyi ve özelliklerini kavraması, Türkçe ekler ve kelimelerin imlasını bilmesi, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlerin kültür tarihimizdeki yerini kabul etmesi” olarak sıralandı.
 
Amaç tarih mi?
 
Erdoğan başta olmak üzere diğer yetkililer Osmanlı tartışmasındaki tezlerini “tarihi köklerle bağlantının yeniden kurulması” üzerine kursalar da derslere girecek öğretmenlere verilecek eğitimin ayrıntıları amacın sadece tarih eğitimi olmadığını ortaya koyuyor. Öğretmenlerden “Osmanlı Türkçesinde yaygın olarak kullanılan Arapça ve Farsça unsurları tanıması” isteniyor. Ayrıca verilecek eğitimin farklı türlerden seçilmiş metinler aracılığıyla uygulamalı olarak verilmesi söz konusu. Öğretmenlere, “Osmanlıca şiir, öykü, makale, tarihi ve kültürel metinlerin” yanı sıra “dini metinlerin” de öğretilmesi isteniyor. 64 saatlik olması planlanan Osmanlı Türkçesi kursunun 20 saatini kapsıyor.
 

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Nur Talebeleri Haberleri