Mehmet Demirci'nin haberi
Ülkenin çok satan strateji dergisi 'Armchair General', imparatorluğun yıkılışı ve Cumhuriyet'in kuruluşuna 14 sayfa ayırdığı sayısında, 'Osmanlı'dan sonra Ortadoğu'da barışın hiç şansı olmadı' dedi.
ABD'nin ünlü savaş ve strateji dergisi 'Armchair General' (Koltuk Generali), aynı zamanda büyük bir başlıkla, 'Osmanlı'nın yıkılışı bugün hâlâ krize neden oluyor' dedi. Fotoğraflarla Osmanlı'nın yıkılışı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna 14 sayfa ayıran dergi, Osmanlı'yı 'üç kıtaya hâkim olan süper güç' olarak tanımladı. Amerikan ordusundan emekli subay ve aynı zamanda stratejist Ralph Peters tarafından kaleme alınan dosyada birbirinden ilginç anekdotlara da yer verildi.
Osmanlı'nın yükseliş döneminde şanının dört bir yana yayıldığını ve hiçbir ordunun bu kadar organize olmadığını belirten Ralph Peters, Devlet-i Âli'nin yıkılışının bugün hâlâ karmaşaya neden olduğuna hatta ABD'nin de bu durumdan muzdarip olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: "Bu çalkantının bir sonu olmayacak. Şunu söyleyebilirim ki Osmanlı, savaşın icat olduğu topraklarda bütün hatalarına rağmen barışı oluşturmayı ve onu devam ettirmeyi başardı." Yıkılışın başlangıcının 18. yüzyıla kadar uzandığını söyleyen Peters, Ermenilere karşı bir 'soykırım' yapıldığını ve bu durumun Hıristiyan âlemini hırslandırdığını da iddia etti. 'Genç Türkler' hareketinin Osmanlı'nın parçalanmasını hızlandırdığını kaydeden yazar, Osmanlı ile Almanya'nın Birinci Dünya Savaşı'na birlikte girme serüvenine de yer verdi.
Enver Paşa'nın 'tarihin en kötü komutanı' olarak değerlendirildiği makalede, 30 ila 60 bin askerin tek bir kurşun bile atamadan donarak öldüğü belirtilirken 'ne yazık ki kendisi yaşadı' yorumunda bulunuldu. 'Osmanlı'dan sonra Ortadoğu'da barışın hiç şansı olmadı' diyerek İngiliz ve Fransızların kendi çıkarları dışında hiçbir şey düşünmediğini savunan yazar, iki ülkenin, birlikte yaşamak isteyen toplumları ayrı yaşamaya, ayrı yaşamak isteyenleri birlikte yaşamaya zorladığını öne sürdü. Makalede, "Osmanlı'nın yıkılışı, hükmettiği her yerde dengenin bozulmasına neden oldu ve belki de dengeyi yeniden kurmak yüzyıllar alabilir." denildi.
Zaman