İsa Yazar'ın haberi;
Meslek ve teknik lise kurarak öğrenci yetiştiren işadamlarına, öğrencinin devlete maliyetinin 1,5 katına kadar ödeme yapılacak. Bu rakam, öğrenci başına yaklaşık 5 bin liraya denk geliyor. Öğrencilere, pratik eğitim almaları için işletmelerde staj imkânı sağlanacak.
Devlet, kendi elemanını yetiştiren girişimciye öğrenci başına destek verecek. Böylece patronlar, kendi okullarını kurarak sanayiye eleman yetiştirecek. Uygulama, bu yılı da kapsayacak şekilde yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre organize sanayi bölgelerindeki meslek ve teknik liselere öğrenci başına, öğrencinin devlete maliyetinin 1,5 katına kadar ödeme yapılacak. Uygulama OSB’lerdeki okull arla sınırlı değil. Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği organize sanayi bölgesi dışındaki özel meslek liseleri ile teknik okullara da öğrenci başına destek verilecek. Böylece devletin geniş bir yelpazede özel okullara destek vermesinin yolu açıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, meslek liselerindeki bir öğrencinin devlete maliyetinin yaklaşık 3 bin 300 lira olduğunu belirtiyorlar. Buna göre devlet, öğrenci başına 5 bin liraya kadar destek verebilecek. 100 öğrencisi olan bir okul 500 bin lira, 300 öğrencisi olan bir okul ise 1,5 milyon lira ödenek alacak. Bu para özel okullara üç taksit halinde ödenecek. Eğitim desteğinin yüzde 50’si kasım, yüzde 25’i şubat ve yüzde 25’i de haziran aylarında okula ödenecek. Özel okullara devlet desteği sağlanırken öğrencinin bir önceki yıl devlete maliyeti dikkate alınacak. Net rakamı her yıl ağustos ayında Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı birlikte belirleyecek. Eğitim ve öğretim desteği verilecek okul türü, iş gücü piyasasının ihtiyaçları da dikkate alınarak belirlenecek. Buna göre piyasanın ihtiyaç duyduğu elemanları yetiştiren özel meslek ve teknik okullar destek kapsamına alınabilecek. Sanayinin ara eleman ihtiyacına cevap vermek için öğrenci yetiştirecek bu okulların bütün sorumluğu OSB yönetiminde olacak.
OSB başta olmak üzere destek kapsamındaki okullarda eğitim gören öğrenciler, bir yandan da işletmelerde staj yaparak pratik eğitim de alacaklar. Bu öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı çırak sigortası yapılacak. Öğrencilerin sigorta paraları da okulları tarafından ödenecek. Bu yıl hangi okulların destek alacağı ve destek miktarına ilişkin tebliğ de Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanarak yıl içinde yayımlanacak. Bu yıl için ödenecek destek tutarının yüzde 75’i şubatta, yüzde 25’i ise haziran ayında verilecek. Ayrıca devletin destek verdiği okullarda öğrenim gören öğrencilerden okul yönetimi herhangi bir ücret talep edemeyecek. Kalifiye işçi sıkıntısı çeken ve kendi elemanlarını yetiştirmek isteyen iş dünyasının talebi, Meclis tatile girmeden önce yasalaşmıştı. Torba yasa olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 11 Temmuz’da onaylanan kanunla Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek özel meslek ve teknik liselere öğrenci başına para verilmesi yasalaşmıştı. Bu kanuna ilişkin yönetmelik de belirlendi.
İHTİYAÇLARI OSB’LER KARŞILAYACAK
Organize sanayi bölgelerinde kurulacak okullar, reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştirecek. Türkiye’de halen yaklaşık 2,5 milyon işsize karşın işadamları ara eleman bulamamaktan şikâyetçi. OSB’lerdeki meslekî ve teknik okullar, özel okul statüsünde olacak. Bu okulların öğretmen dahil her türlü ihtiyacı, OSB ve belirlediği okul yönetimi tarafından karşılanacak. Devlet ise öğrenci sayısına göre, her bir öğrenci için ödeme yapacak. Özel okul mantığıyla çalışacak olan bu eğitim kurumları, doğrudan sanayi sektörüne istihdam garantili ara eleman yetiştirecek. Özel sanayi meslek liseleri olarak konumlanacak bu okullar, tam gün eğitim verecek. Kâr amacı güdülmeyen okullarda sanayinin ihtiyaçları dikkate alınarak eğitim yapılacak. Öğrenciler işyerlerinde uzun süreli uygulamalı eğitim fırsatı yakalayacak. İstihdam garantisi sebebiyle bu okullara büyük talep olması bekleniyor.
Zaman