Özel üniversite imkanlarında devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, devlet üniversitesi olan AGÜ'nün arkasında çok ciddi bir vakıf bulunduğunu, bu nedenle özel üniversitelerden hiçbir farkının olmadığını söyledi.

Sabuncuoğlu, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 21 Temmuz 2010'da kurulan AGÜ'nün 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci kabul etmeye başlayacağını belirtti.

Üniversitenin 2 fakülte ve 6 bölümüne 110 öğrenci alınacağını, hedeflerinin büyük olduğunu vurgulayan Sabuncuoğlu, "Türkiye'nin 2023 gibi hedefleri varken üniversitenin hedeflerinin büyük olması da gayet doğal. Araştırma hayatımıza başladık, hocalarımız dünya çapında araştırmalar yapıp, çeşitli projelere imza atıyorlar. Eylül ayında öğrenci almaya başlayacağız" diye konuştu.

Türkiye'de 103'ü devlet ve 67'si vakıf olmak üzere 170 üniversite bulunduğuna dikkati çeken Sabuncuoğlu, AGÜ'nün, bir devlet üniversitesi olarak tamamen İngilizce eğitim veren Türkiye'nin 4'üncü üniversitesi olacağını kaydetti.

"Çok güçlü finansal desteği arkamıza aldık"

AGÜ modelinin Türkiye için bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Sabuncuoğlu, vakıf üniversitelerinin imkanlarına sahip olabilmek için de Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı'nın oluşturulduğunu anımsattı.

Üniversitenin devlet mi vakıf üniversitesi mi olduğu konusunda zaman zaman karışıklık yaşandığını belirten Sabuncuoğlu, şöyle devam etti:

"Üniversitemizin kendi ayakları üzerinde dimdik durabilmesi, dünyadaki üniversitelerle yarışabilmesi için çok güçlü finansal desteği arkamıza almış bulunuyoruz. Türk sanayisi ve iş dünyası ile Türk toplumunun çok saygı duyduğu iş adamları, değerli büyüklerimiz bu vakfın üyesi. Vakfın amacı özel üniversitelerin fark yarattığı unsurları AGÜ'nün önüne sermek. Öğrenciye destek olmak, burs vermek, kişisel gelişimine katkı sağlamak ve aynı zamanda dünyanın en kaliteli öğretim üyelerini, araştırmacılarını üniversiteye kazandırmak. Türkiye'de bir ilk olan AGÜ, devlet üniversitesidir, ancak arkasında çok ciddi bir vakıf var. Aslında özel üniversitelerden hiçbir farkı yok."

Ana yerleşke tarihi fabrikanın yerine kurulacak

Sabuncuoğlu, AGÜ'nün ana yerleşkesinin, Cumhuriyet döneminin ilk ve en büyük sanayi kuruluşlarından eski Sümer Bez Fabrikası'nın bulunduğu alan olacağını söyledi.

Yerleşkedeki çalışmaların devam ettiğini aktaran Sabuncuoğlu, kurulacak alanda hazırlık okulu, üniversite sanayi iş birliği merkezleri, girişimcilik ve kariyer merkezleri ile sosyal yaşam alanlarının yer alacağını kaydetti.
Sabuncuoğlu, "Açık bir yerleşkemiz olacak, şehirle bütünleşmiş bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Türkiye'nin ilk torna tezgahlarının, eski aletlerin sergileneceği bir müze oluşturmayı planlıyoruz. Burada Türk endüstrisinin başlangıcı var. Belki Cumhurbaşkanımızla ilgili bazı şeyler olabilir. İkinci yerleşkemiz de Kayseri-Malatya karayolunda yapılıyor. Farklı bir mimariye sahip büyük bir yerleşke olacak" diye konuştu.

Yurt dışından getirilecek yabancı öğretim üyelerinin çocuklarının eğitim alması için bir kolej yapılması gerektiğini de belirten Sabuncuoğlu, "Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. İngilizce hazırlık okulu için kabul kararı aldığımız üç hocamız bu imkan olmadığı için vazgeçti" dedi.

AA

Eğitim Haberleri