Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında başlatılan "Alevi Açılımı' kapsamında gerçekleşen 'Alevi Çalıştayları'nın ön raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlara sunuldu. 7 oturum halinde gerçekleştirilen çalıştaylara yaklaşık 400 kişi katılırken, katılımcıların büyük çoğunluğunu Aleviler oluşturdu. Raporda zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden cemevlerinin statüsüne kadar atılacak adımlar tek tek sıralandı. Ön raporda şu sonuçlara yer verildi.
DİYANET ÖZERK YAPIYA KAVUŞTURULMALI
Raporda Alevilerin sorununun çözümü için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiği vurgulandı. Ön raporda "Katılımcılar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İslam'ın tüm yorumlarını da içine alacak şekilde orta ve uzun vadede özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgulamışlardır" denildi.
DİN DERSİ ZORUNLU OLSUN
Raporda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimi zorunlu olarak varlığını sürdüreceği ifadesi yer aldı. Ancak ders müfredatının tüm toplum kesimlerince kabul görecek bir üst dille ve tarafları rencide etmeyecek perspektifle hazırlanacak. Bu durumda Alevi ve Sünni vatandaşlarımız kendi inanç ve ritüellerini eğitim esaslı olarak devletten alma olanağı bulabileceklerdir. Zorunlu din dersleri gerekli düzenlemelerini yeniden yapmış ilahiyat fakültesi ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunu öğretmenler tarafından verilecektir.
CEMEVLERıNE YASAL DAYANAK
Cemevlerine ''ibadethane'' demeksizin, dernek ve vakıflarına imkan tanımak ve kamu düzenini bozmadıkça bu kurumlara yerel yönetimlerin yardımcı olunması gerek. Çalıştayda, mevzuatta doğacak sıkıntıları aşmak üzere ilgili kanuna, ''Birer inanç ve erkan merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır'' veya ''Cemevlerine de aynı imkanlar sağlanır'' şeklinde bir ekleme yapılması önerildi.
DİN VERGİSİ BAŞLATILSIN
Başbakana bunulan ön paporda ileride dini vergi uygulamasının başlatılmasının türlü inanç ve din örgütlenmelerinin birlikte barış içinde hizmet üretmelerine katkı sunacağı belirtildi. Alevilerin sivil bir inanç grubu olarak kalmakta ısrarlı oldukları, Sünni Müslümanların da kendileri gibi daha sivil bir yapılanma içinde, özerk bir kamusal kuruma sahip olmalarının yollarını aramaları gerektiğine işaret edildi.
MADIMAK PARK OLACAK
Alevi Çalıştayı raporunda Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze yerine park yapılmasının daha yararlı olacağına dikkat çekildi. Raporda daha önce ortaya atılan müze fikrinin tehlikeli olacağı yönünde görüş bildirildi.
DEDELERE HİZMET İÇİ EĞİTİM
Rapora göre, dedelerin statüsünün Aleviler arasındaki yerinin tartışılmaz olduğu vurgulanan çalıştayda, ancak yeni koşulların özellikle de kent Aleviliğinin göz önüne alınarak statünün yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Dedelere maaş bağlanmasına olumsuz bakanlar kadar, olumlu yaklaşanların da bulunduğu ifade edilen çalıştayda, dedelerin eğitimine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Bu ihtiyacın bir an önce giderilmesi için dedelere hizmet içi eğitimler verilmesi istendi.
Bugün