Özgürlüğü istemenin bedeli 200 milyon dolar

ABD, BM'ye başvuran Filistin Yönetimi'ni cezalandırmak için Filistin'e yaptığı yardımları kesiyor

ABD, karşı çıkmasına rağmen tam üyelik için Birleşmiş Milletler'e başvuran Filistin Yönetimi'ni cezalandırmak için Filistin'e yaptığı maddî yardımın 200 milyon dolarlık kısmını kesti. Kesilen yardımlar gıda, sağlık ve inşa faaliyetleri için kullanılıyordu.

Amerikan Kongresi, bağımsızlık için Birleşmiş Milletler'e başvuran Filistin Yönetimi'ne her yıl yapılan yardımın 200 milyon dolarlık kısmını keserek cezalandırdı. Kongre'nin her yıl Filistin'e verilen 600 milyon dolarlık yardımın kalanını da bloke etmesi bekleniyor. İngiliz Independent gazetesinin haberine göre ilk etapta kesilen yardımlar gıda, sağlık ve inşa faaliyetleri için kullanılıyordu. Filistin bütçesinin önemli bir kısmını başta ABD ve Avrupa'dan gelenler olmak üzere dış yardımlar oluşturuyor. Yardımların kesilmesi ve İsrail'in de her ay yaklaşık 40 milyon dolarlık gümrük gelirlerini bloke etmesi durumunda Filistin Yönetimi'nin çok zor bir durumda kalacağı belirtiliyor.

Filistin Yönetimi, barış görüşmelerinin iyice çıkmaza girmesi ve İsrail'in başta Doğu Kudüs olmak üzere işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına hız vermesi üzerine geçtiğimiz hafta BM'ye bağımsızlık başvurusunda bulunmuştu. Başta ABD olmak üzere bazı Batılı ülkeler ise Filistin'i bu kararından vazgeçirmek için baskı uygulamış, gerekirse yardımların kesilebileceği tehdidinde bulunmuştu.

Independent'a göre Obama yönetiminin Kongre'nin yardımları dondurma kararını iptal ettirmeden önce Filistin'e yeni bir yardımda bulunabilme ihtimali bulunmuyor. ABD eski başkanlarından Bill Clinton, Filistin'e yardım gibi hassas bir konunun dünyanın en İsrail yanlısı parlamentosu olarak adlandırılan Kongre'nin inisiyatifinde bulunmaması gerektiği yönünde daha önceden uyarı yapmıştı.

Amerikan Kongresi'nin kararına sert tepki gösteren Filistin hükümet sözcüsü Gassan Hatip, bu tür adımların yapıcı olmadığını ifade ederek, "Pek çok insani ve gelişim projesi var. Bu tür yaptırımlarla halk toplu bir şekilde cezalandırılmış olacak." dedi. kahire zaman

Abbas, destek turunda

Filistin'in tam üyelik başvurusunu görüşmeye başlayan BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu haftalarca sürüncemede bırakabileceği ifade ediliyor. Konunun teknik gerekçelerle uzatılacağını belirten diplomatik kaynaklar, bu amaçla müzakerelerin önünün tekrar açılmaya çalışılacağını söylüyor.

Filistin'in başvurusu Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi ve 10 geçici üyesinin temsilcilerinden oluşan bir panel tarafından değerlendiriliyor. Şu ana kadar 8 üyeden destek sözü alan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, önümüzdeki hafta Konsey'in kararsız ve çekimser üyeleri Kolombiya ve Portekiz'i ziyaret ederek destek arayacak. Filistin'in devlet olarak tanınmak için yaptığı BM tam üyelik başvurusunun kabul edilmesi için Güvenlik Konseyi'nden 9 üyenin "evet" oyunu alması ve herhangi bir vetonun olmaması gerekiyor. Ancak ABD daha önce başvurunun oylanması halinde veto edeceğini duyurmuştu.

Zaman
 

Güncel Haberleri