İstanbul'da bulunan 29 padişah türbesinden 27'si açıldı, geriye kalan iki tanesi ise yakında zamanda açılmayı bekliyor
Uzun yıllar hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu 36 padişah tarafından yönetildi. Yönetim merkezi bir süre Bursa olan imparatorluğun başındaki altı padişah ölünce buraya gömüldüler. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sonrası yönetim merkezi olarak İstanbul oldu. Bu dönemden sonra da vefat eden padişahlar İstanbul'a gömüldüler. İstanbul'da şu anda yirmi dokuz padişahın kabri bulunuyor. Fakat her padişahın ayrı bir türbesi yok. Üç padişah, türbelerinde yalnız başlarına uyuyor. Kimi padişah türbelerinde beş, kimisinde üç, kimisinde iki padişah bulunuyor. Konumlandıkları yer itibariyle, Eyüp'ten başlayarak, Selimiye, Fatih, Beyazıt, Sultanahmet ve Eminönü'nde bulunuyorlar. En kalabalık bölge Sultanahmet ve Eminönü. Eyüp'te ise tek padişah var, Sultan Reşat. Bir süre öncesine kadar kapalı olan bu türbeler Türbeler Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla yeniden açıldı. Şu anda İstanbul'da açılmayan iki padişah türbesi bulunuyor. Biri Yavuz Sultan Selim, diğeri ise Eyüp'te bulunan Mehmet Reşat Türbesi. Birkaç ay içerisinde açılacak olan bu türbelerden sonra İstanbul'da kapalı padişah türbesi kalmayacak. Biz de bu hafta İstanbul'daki padişah türbelerini araştırdık. Türbeler hakkında bilinmeyenleri aktarmak istedik.
FATİH SULTAN MEHMET TÜRBESİ
Dünyanın en güzel şehrini bize hediye eden Fatih Sultan Mehmet'in türbesi İstanbul'daki ilk padişah türbesidir. Fatih Camii'nin kıble avlusundaki hazirede yer alan türbe, Fatih'in vefatından sonra yapılmış. Türbe, 1782 Cibali yangınında içerisindeki eşyaları ve sandukasıyla birlikte yanmış. Sultan 1. Abdülhamit tarafından onartılmış.
2.BEYAZIT TÜRBESİ
Osmanlı padişahlarının sekizincisi Sultan 2. Beyazıt'ın türbesi, bânisi olduğu Beyazıt Külliyesi'nin bir bölümünü oluşturuyor. Caminin kıble tarafındaki hazirede yer alan sekiz kenarlı türbeyi, oğlu Yavuz Sultan Selim yaptırmış. 62 yaşında vefat eden Sultan 2. Beyazıt, vakfiyesinde Eyüp Sultan Türbesi'nin yakınına defnedilmek istemişse de oğlu Yavuz Sultan Selim, babası için bu türbeyi yaptırmış ve buraya defnedilmiş. Bu türbe, Mimar Sinan öncesi Osmanlı devri mimarisiyle Klâsik Osmanlı mimarisi arasında bir geçit kabul ediliyor.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN TÜRBESİ
Süleymaniye Camii'ni kendi parasıyla yaptıran Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesi, caminin haziresinde, mihrabın hemen önünde yer alıyor. Türbe, Kanuni'nin 1566 yılında Zigetvar seferinde vefatı üzerine, naaşının İstanbul'a getirilerek hazirede türbe için ayrılan yerde toprağa verilmesinden sonra inşa edilmiş. 10. Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesini, oğlu Sultan 2. Selim yaptırmış. Türbe kapısı üzerinde, İslâm âleminin en değerli mirası Hacerü'l Esvet'ten bir parça yer alıyor. Türbenin içinde ortada Kanuni'ninki olmak üzere sultanlara ve hanım sultanlara ait olan yedi sanduka var. Kanuni'nin hemen sağında çok sevdiği için seferlere bile birlikte gittiği biricik kızı Mihrimah Sultan yatıyor. Onun yanında da sırasıyla; Sultan İbrahim'in eşi ve aynı zamanda 2. Süleyman'ın annesi Saliha Dilâşub Sultan ile Sultan 2. Ahmed'in kızı Asiye Sultan'ın sandukaları var. Solundaysa iki padişah; Sultan 2. Süleyman ve Sultan 2. Ahmet'in sandukaları yer alıyor.
İKİNCİ SELİM TÜRBESİ
Kanuni'nin oğlu ve 11. Osmanlı padişahı olan 2. Selim'in türbesi, diğer dört padişahın türbeleriyle birlikte Ayasofya haziresinde yer alıyor. Sultan 2. Selim, 3. Murat, 3. Mehmet, 1. Mustafa ve Sultan İbrahim'in yattığı bu türbeler, Ayasofya Türbeleri olarak biliniyor. Ayasofya'daki bu Türk çağı örnekleri, 50 yılı aşkın bir süredir kapalıydı. 2006 sonlarında başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından; 2. Selim, 3. Murat, 3. Mehmet ve Şehzadeler Türbesi nihayet ziyarete açıldı.
SULTAN 4. MEHMED TÜRBESİ
Eminönü'ndeki Yeni Cami Külliyesi'nin bir bölümünü oluşturan türbenin asıl adı Turhan Valide Sultan Türbesi. Sultan İbrahim'in oğlu ve Sultan 2. Süleyman'ın ağabeyi olan 19. Osmanlı padişahı Sultan 4. Mehmet'in kabri burada. İçinde yatan altı padişah ve çok sayıda hanedan mensubuyla Osmanlı sülalesinin en büyük kabristanı olarak bilinen türbenin bir valide sultana ait olması, padişah annelerinin Osmanlı'daki önemini de gösteriyor.
SULTAN MEHMET REŞAT TÜRBESİ
35. Osmanlı padişahı Sultan Mehmet Reşad, sağlığında Mimar Kemalettin Bey'e yaptırdığı Eyüp'teki türbesinde yatıyor. Mehmet Reşat Türbesi, inşa edilen son Osmanlı padişah türbesidir. Eyüp'e defnedilmek Osmanlı padişahları arasında sadece Mehmet Reşad'a nasip oldu.
SULTAN İKİNCİ MAHMUT TÜRBESİ
30. Osmanlı padişahı Sultan 2. Mahmud'un türbesi, Çemberlitaş ile Sultanahmet arasında Divanyolu Caddesi üzerinde yer alıyor. 2. Mahmut, oğlu Sultan Abdülaziz ve torunu Sultan 2. Abdülhamit'le birlikte burada yatıyor. Sultan 2. Mahmut'un kız kardeşi Esma Sultan ve hayırsever eşi Bezm-i Âlem Valide Sultan'ın da bulunduğu türbeye daha sonra birçok hanedan mensubu gömülmüş. Sadrazamlardan şairlere, fikir adamlarından bürokratlara bir çok ünlü ismin yan yana yattığı bu kabristandaki ünlü isimlerin bazıları şunlar: Sonradan kemikleri buraya gömülen Şeyh Bedrettin, Sait Halim Paşa, Halil Rıfat Paşa, Ziya Gökalp, Muallim Naci, Agâh Efendi…
SULTAN 1. MUSTAFA
Sultan 3. Mehmet'in oğlu, Sultan 1. Ahmet'in kardeşi ve 15. Osmanlı padişahı olan Sultan 1. Mustafa'nın türbesi, Ayasofya Vaftizhanesi'nde bulunuyor. Ayasofya'nın güney batı yönündeki bu en önemli ek bina, Ayasofya'nın kilise olduğu devirlerde vaftizhane, fetihten sonra da kandil yağı deposu olarak kullanılmış. İçinde, Sultan 1. Mustafa, Sultan İbrahim, 1. Ahmed'in kızları, 4. Murad'ın kızı, 2. Ahmed'in şehzadeleri de dahil olmak üzere toplam 17 sanduka bulunuyor.
SULTAN 1. AHMED TÜRBESİ
Sultan 1. Ahmed'in türbesi, Sultanahmet Külliyesi'nin kuzeydoğu köşesinde, Alman Çeşmesi'nin karşısında yer alıyor. Sultan 1. Ahmed'in 1617'de ölümü üzerine, kardeşi Sultan 1. Mustafa türbenin yapımını başlatmış. 1. Mustafa'nın tahttan indirilip yerine getirilen 1. Ahmed'in oğlu Genç Osman da 1619 yılında türbeyi tamamlatmış.
Yeni Şafak