''Doğunun büyük şairi'' olarak bilinen İkbal için ilk tören Lahor kentindeki mezarında yapıldı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren öğrenci, öğretmen, siyasetçi ve askerlerin akınına uğrayan mezarda, Kuran-ı Kerim ve dualar okundu.
Pakistan'ın çeşitli kentlerinde de programlar düzenleniyor. Federal hükümet ve eyalet hükümetleri resmi programlarla İkbal'i anacak. Devlet televizyonu ve özel televizyonların, İkbal'in hayatını, düşüncelerini ve eserlerini anlatan programlarıyla "Pakistan'ın fikir mimarı" anılacak.
Hükümet, ''İkbal günü'' nedeniyle, ülke genelinde resmi tatil ilan etti.
-Muhammed İkbal kimdir?-
İngiliz sömürgesi Hindistan'ın Siyalkot kentinde dünyaya gelen İkbal, ilk eğitimini İslami ilimler üzerine aldı.
Hocalarının teşvikiyle edebiyata yönelen İkbal, Lahor'daki Doğu Dilleri Fakültesi'nde yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra, 1905 yılında felsefe ve hukuk eğitimi almak üzere İngiltere'ye gitti. Felsefe üzerine Almanya'da doktora yapan Pakistan'ın milli şairi, 1908'de ülkesine döndü ve Hindistanlı Müslümanların bağımsızlık mücadelesi fikrini ortaya atarak, siyasetle uğraşmaya başladı.
İkbal'in, çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının önemli eserleri olarak kabul edilen coşkulu şiirlerinin, Müslüman halkın İngiliz sömürgeciliğine başkaldırmasında ve Pakistan'ın kuruluşunda büyük etkisi oldu.
Benliğin Sırları, Aşk ve Tutku, Doğudan Esintiler, Cibril'in Kanadı, Esrar-ı Rumuz ve Şarktan Haberler gibi birçok esere imza atan İkbal, Pakistan'ın bağımsızlığını göremeden, 21 Nisan 1938 tarihinde Lahor'da vefat etti.
ZAMAN