Tıbbi adı 'Takotsubo kardiyomiyopatisi' olan ama halk arasında 'kırık kalp sendromu' olarak bilinen rahatsızlık daha çok 50 yaş üzerindeki yalnız kadınlarda görülüyor.
ABD’deki hastane kayıtlarına göre, stres ve üzüntüden kaynaklanan bu vakalar, pandemide gözle görülür bir artış kaydetti.
Psikolojik bir rahatsızlık olarak görünen bu sendrom, kalp damar hastalıklarını da beraberinde getirebiliyor.
'Aşırı stresin neden olduğu bir durum'
ABD'nin Missouri eyaletinde bulunan Saint Luke's Hastanesi'nde kardiyolog olan Dr. Tracy Stevens, "Kırık kalp sendromu, muhteşem bir kas olduğunu bildiğimiz kalpte aşırı stresin neden olduğu bir durum" tanımlamasını yapıyor.
Duygusal stres, öfke veya korku tarafından tetiklenen sendrom, salgında daha çok insanda görülmeye başladı.
'Stres ve kederle başa çıkmanın en iyi yolu paylaşmak'
Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden kardiyolog Dr. Paramdeep Baweja, kırık kalp sendromu vakalarındaki artışa ilişkin "Bu salgın pek çok kişinin hayatını büyük ölçüde değiştirdi. Elbette ki, stres ve kederle başa çıkmanın en iyi yolu, bunu diğer insanlarla paylaşabilmek" ifadelerini kullandı.
Amerikan Kalp Derneği'ne göre, sendrom, kalp krizini taklit ediyor. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler, kalbin birincil pompalama odası geçici olarak genişlediğinde ve yetersiz çalıştığında tetikleniyor.
En keskin artış 50 yaş ve üstü kadınlarda
Derneğin yayın organında geçen sonbaharda yayınlanan araştırmaya göre , kırık kalp sendromu vakalarındaki en keskin artışlar 50 yaş ve üstü kadınlar arasında kaydedildi.
Çalışma, 2006'dan 2017'ye kadar ABD hastanelerindeki 135 bin 463 vakayı analiz etti.
Hastalar genellikle günler veya haftalar içinde iyileşebilse de bazı araştırmalar, halihazırda kardiyovasküler hastalıklarla mücadele edenlerin daha büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.
Hastalığın kadınlarda neden daha yaygın olduğu ise henüz bilinmiyor.
sputnik