Parkinson'un ilk belirtileri yavaşlık ve elde titreme

Hareket ve konuşma yavaşlığı ile kendini gösteren parkinson hastalığı, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin ölümüne bağlı olarak gelişiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, parkinson hastalığını, gelişimini ve tedavi yollarını anlattı.

Parkinson hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Parkinson, beyinde dopamin salgılayan dopaminerjik hücrelerin çevre ya da genetik faktörlerden etkilenerek ölümüne neden olan bir hastalık. Söz konusu bu hücreler, vücut hareketlerinin hızını ve estetiğini ayarlıyor, kontrolünü sağlıyor.

Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Dopaminerjik hücre ölümünde üç farklı belirti ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki, hareket yavaşlığı. İkincisi ise ellerde tek taraflı başlayan ve daha sonra iki tarafta da görülen titremeler. Üçüncü belirti de yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkan bunama, unutkanlıklar ve hafıza kusurları oluyor. Öte yandan bu hastalık, zaman içinde gövdenin öne doğru eğilmesine de yol açıyor. Yüzdeki mimiklerin kaybolması, göz kırpma hareketinin azalması, düşük tempoda konuşma da bu tabloya eşlik ediyor.

Tanı nasıl konuyor? Parkinson hastalığının orta ya da ileri devrede tanısı nörolojik muayene ile konuyor. Hastalar genellikle titreme, halsizlik ve kuvvetsizlik gibi şikâyetlerle geliyor. Tanı konulurken çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılıyor. Bunlardan biri de PET CT. Elde edilen bilgiler dopamin hücrelerinde azalma olup olmadığını, azalma varsa da ne oranda olduğunu gösterebiliyor.

İlaç tedavisi nasıl uygulanıyor? Hastalık dopamin eksikliğinden kaynaklandığı için, öncelikle bu kimyasal yerine konmaya çalışılıyor. Deri altına uygulanan bu ilaçlarda hastalara cep telefonu büyüklüğünde, kemere takılabilen bir bilgisayar veriliyor. Devlet bu tedavi giderlerini karşılıyor. Titreme ile görülen parkinson hastalığının tedavisinde daha çok cerrahi yöntem tercih ediliyor.
Zaman
 

Aile Haberleri