Peygamber, ihlas, muhabbet ve marifetullah

Mehmet Ali ERDEM

Bu yazı Telvihat Risalesinin 6. Açıklamasına dairdir. Sünnet-i Seniyye, ihlâs-muhabbet-marifetullah ve dünyanın hikmet/hizmet,  ahiretin ücret/mükâfat yeri olmasına ilişkindir.

Birinci Nokta: Sünnet-i Seniyye:

Velâyet yolları içinde en güzeli, en istikamet sahibi olan, en parlağı, en zengini, Sünnet-i Seniyyeye, Hz. Muhammed'in (a.s.m.) yüce sünnetine uymadır.

Amel ve davranışlarımızdaPeygamberimizin yüksek hâlini, söz ve tavırlarını düşünüp ona tâbi olmak ve taklit etmek; işlerimizde ve fiillerimizde ilahi kanunların hükümlerini düşünüp, rehber kabul etmektir.

İşte bu tabi oluş ve uyuş vasıtasıyla dünya ve ahiret mutluluğuna giden ana yola girilmiş olur.

Grafik: 11 Peygamberî Tavır ve Mutluluk

 

İşte bu ana yol, büyük velilik olan Peygamberin varisleri âlimlerin ve Sahabe ve ilk devir İslam büyüklerinin yoludur.

İkinci Nokta: İhlâs, muhabbet, marifetullah

Velâyet yollarının ve tarikat şubelerinin en mühim esası, ihlâstır.

Grafik: 12 Velayet Yolunun Temel İlkeleri

 

Eğer muhabbet olmazsa, o zaman kendi nefsimiz ile şeytanın ve haricî şeytanların yaptıkları itirazlar içinde çırpınmak zorunda kalacağız. Bu durumumdan da ancak kahramancasına bir metanet ve iman kuvveti ve dikkatli bakış ile kendimizi kurtarabiliriz.

İşte bu sırra binaendir ki, bütün evliyalık mertebelerinde Allah’ı bilmekten ve tanımaktan(marifetullahtan) gelen muhabbet, en mühim maya ve iksirdir, kuvvetli ilaçtır.

Muhabbetin Tehlikesi:

Grafik: 13 Her Şeyi Allah İçin Severken Allah’ı Unutma Riski

 

Sanatkârını bilerek olsa, Allah sevgisine vesile olur, belki yansımasıdır denilebilir.

Yani her şeyi Allah için sevmek gerek;eğer Allah’ı unutursak, her şeyi kendi varlığı(mız)için sevmiş oluruz ki, işte burası riskli alandır.[1]

Üçüncü Nokta: Dünya hikmet ve hizmet; ahiret ücret ve mükâfatyeridir

Bu dünya hikmet yeridir,  hizmet yeridir; ücret ve mükâfat yeri değildir.

Grafik: 14 Dünya’da Hikmet ve Hizmet; Ahiret’deÜcret ve Mükâfat

 

Bu hakikatlere dayanılarak denilebilir ki; velâyeti ve tarikatı isteyenler, eğer velâyetin az-biraz damlaları olan zevkleri ve kerametleri isteyerek onlara yönelir ve onlardan hoşlanırise; bâki, uhrevî ve sonsuzolan meyveleri yok olucu bu dünyada yemiş gibi olacaklarından, velâyetin mayası olan ihlâsı bozarlar ve velâyet de kaçarak kaybolur.[2]

 

[1]Bakara 2:165. “İnsanlar arasında Allah’ı bırakıp da O’na ortak koşanlar vardır.Onları, Allah’ı severcesine severler. Mü’minlerin Allah’aolan sevgisi daha güçlü bir sevgidir. Zulmedenler azaba uğrayacaklarızaman bütün kuvvetin Allah’ın olduğunu veAllah’ın azabının pek şiddetli olduğunu bir bilselerdi!”

[2]Bakara 2:200. “Hac ibadetinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye döneminde)atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anışlaAllah’ı anın. İnsanlardan, “Ey Rabbimiz! Bize (vereceğini)bu dünyada ver” diyenler vardır. Bunların ahirette bir nasibiyoktur.”(Tefsir kaynaklarında ifade edildiğine göre, İslâm’dan önce müşrikler hac işlemlerinitamamladıktan sonra Müzdelife’de oturur, atalarını anar, onlara ve kendilerine aitbaşarılarla öğünürlerdi. Bu âyette, müslümanlara, müşriklerin bu âdetine uymamalarıve Allah’ı çok anmaları hatırlatılmaktadır.)

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.