Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yılmaz, Peygamberimiz'in (sav) sağlığa çok önem verdiğini, bin 400 sene önce yaptığı tavsiyeleri, bugün modern tıbbın önerdiğini belirterek, "Peygamberimiz'in (sav) tavsiyelerine uyanlar sağlıklı bir ömür sürer." dedi.
Sakarya Afiyet Sağlık Derneği tarafından Ahmet Faik Abasıyanık (AFA) Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Tıbb-ı Nebevi’ konferansı, Adem Saruhan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Dernek Genel Sekreteri Zeki Kızılkaya’nın açış konuşmasından sonra, Sudan’a sağlık taraması ve sünnet için giden gönüllü doktorlar kısa bir sunum yaptı. Uzman doktor Fatih Sandık ve Akın Kaya, Afiyet Sağlık Derneği’nin gönüllü hekimleri olarak Sudan’da yaklaşık 2 bin çocuğu sünnet ettiklerini söyledi. Kaya, ayrıca, sağlık taraması yaptıklarını, Sudanlıların Türkleri çok sevdiğini kaydetti.
Prof. Dr. İrfan Yılmaz, Peygamberimiz'in (sav) insan sağlığına büyük önem verdiğini, bunu, hadis ve yaşantısıyla ortaya koyduğunu söyledi. Efendimiz'in (sav) “İki nimet vardır ki insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır. Sağlık ve boş vakit” hadisini hatırlatan Prof. Yılmaz, Peygamberimiz'in (sav), bu hadisiyle sağlığın ne kadar önemli olduğunun altını çizdiğini vurguladı.
Öncelikle önemli olanın, hasta olmamak olduğunu ifade eden Yılmaz “Peygamberimiz (sav) korucuyu hekimliği bin 400 sene önce tavsiye etmiştir. O (sav) hasta olmadan, sağlığın kıymetinin bilinmesini ve ona göre yaşanmasını tavsiye ediyor. İnsanların sağlığını tehlikeye atacak davranışlardan da uzak durulmasını istiyor. O’nun (sav) ‘Kim bilgisi olmadığı halde hekimlik yapmaya kalkışırsa zararını öder’ hadisi buna en güzel örnek.“ diye konuştu.
Dünyada yeni yeni uygulanmaya başlanan hekim seçme hakkını Peygamberimiz'in (sav) yine bin 400 sene önce söylediğini dile getiren Yılmaz, Sad İbn-i Vakkas’ın hastalandığını, Hz. Peygamber'in (sav) ziyarete gittiğini ve O’nu hasta yatağında görünce, Halis Bin Kerde’yi çağırarak “O iyi bir hekimdir. Sizi tedavi etsin” buyurduğunu kaydetti. Peygamberimiz'in (sav) hasta olan kişilere mutlaka tedavi olmalarını önerdiğinin altını çizen Yılmaz, “Allah derdi de çareyi de verdiği gibi her dert için bir ilaç yaratmıştır. Bu sebeple tedaviye devam ediniz’ hadisini hatırlattı.
Peygamber Efendimiz'in (sav), hastalanmamak için temizliğe dikkat çektiğini ve özellikle ağız temizliğine büyük önem verdiğini belirten Yılmaz, “Efendimiz (sav) dişlerin temizlenmesini tavsiye etmiştir. Dişleri sararanları uyarmıştır. Çünkü pis ve çürük dişler başta kalp, böbrek yetmezliği, romatizma gibi bir çok hastalığa davetiye çıkartıyor. El temizliğine dikkat çekmiş ve yerlere tükürülmemesini istemiştir. Ayrıca, çok yiyip içilmemesini tavsiye etmiştir. Bugün bile kanser dahil, bir çok hastalığın çok yemekten ve şişmanlıktan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Efendimiz (sav) bu sebeple ‘Ümmetim acıkmadan sofraya oturmaz, doymadan sofradan kalkar.‘ buyurmuşlardır. Ayrıca, sağlıklı beslenmeyi önermiş, zararlı yiyeceklerden kaçınılmasını emretmiştir. Peygamberimiz'in (sav) tavsiyelerine uyan sağlıklı bir ömür sürer.” şeklinde konuştu.
Cihan