Peygamberimizi (asm) evinize de buyur edin

Belediyeler, okullar, sivil toplum kuruluşları, Efendimiz'in doğumunu kutlamak, O'nu layık olduğu şekilde anmak için yarışıyor

Reyhan Gül'ün haberi:

Başınızı çevirdiğiniz her yerde O'nun için düzenlenen bir Kutlu Doğum afişi görüyorsunuz. Ailelerde bin bir telaş, her gün bir programdan diğerine koşturuyor. Kutlu Doğum, Nisan ayına sığmıyor sanki... Peki, dışarıda yaşanan bu coşku evlere yansıyor mu?

Her yıl Kutlu Doğum Haftası'nda Efendiler Efendisi'nin (sas) dünyaya teşrif ettiği o kutlu gün birçok etkinlikle anılıyor. Binlerce kişinin katıldığı seminerler, konserler ve yarışmalar düzenleniyor. Gönüller hep birlikte O'na yöneliyor, O'nu hakkıyla duymaya çalışıyor. Çekilen salâvatlar, sokaklarda kurulan stantlar O'nu hatırlamak/hatırlatmak için dağıtılan güller ve hediyeler... O'nun adının anıldığı her yer cennet bahçesine dönüşüyor adeta. Peki, aynı atmosfer evinize, eşinize, çocuklarınıza ne kadar yansıyor, O'nu (sas) hanenizde de soluyabiliyor musunuz? Cevapları duyar gibiyiz. O halde harekete geçme zamanı. Kapınızın dışında buyur bekleyen Güllerin Efendisi'ni evinizin içine almaya, O'nu bu kutlu ayda ailenizle birlikte anmaya var mısınız? İşin uzmanlarından, imdadınıza yetişecek öneriler:

Efendimiz'in hayatı ailece okunmalı

PROF. DR. YUNUS VEHBİ YAVUZ:
Hz. Peygamber'in mübarek hayatı ailece okunmalı. Bu yapıldığında Kutlu Doğum yalnızca salonlarda kutlanan bir organizasyon olmaktan çıkar ve evlere de girmiş olur. Dışarıdaki kutlamalar aile içinde perçinleneceğinden

etkisi kalıcı olur. Sadece Kutlu Doğum Haftası'nda değil, her aile haftada bir gün çocuklarıyla birlikte okuma günü yapmalı. Ama okurken kişi, okuduğuyla amel etmeye niyet etmeli. Çok okumadan ziyade doğru kitaptan okuma ve doğru anlama, anladığı üzerinde düşünme ve bununla amel etmek gerekir.

Kutlu Doğum'u çocuklarınızla da kutlayın

KUDRET EREN YAVUZ (Uzman pedagog):
Kâinatın en özel ve en ahlaklı insanının hemen her köşede anıldığı bir haftada çocuklarımızı böylesi bir cennet ikliminden uzak tutmak üzücü olur. Kutlu Doğum Haftası'nda çocuklarınızla birlikte gönüllerinizi Efendimiz'e yakınlaştırabilmek için bazı öneriler:

Çocuğunuza gül hediye edin ve yüzyıllardır insanların Efendimiz'e 'Kainatın Gülü' dediğini söyleyin. O'nun güle benzetildiğini hatırlatın.

Çocuğunuzun bebeklik fotoğraflarına bakarken O'na Efendimiz'in bebekliğinden bahsedin.

Efendimiz'in doğduğu ülkeyi gösterin. Mekke, Medine'nin fotoğraf ve videolarını birlikte izleyin.

Bu hafta yemeklerinizi ailece yiyin ve birlikte yemek duası yapın. Elhamdülillah diyerek yemeğinizi tamamlayın ve çocuklarınıza şükretmek konusunda Efendimiz'in sözlerini hatırlatın.

Çocuğunuzun ve eşinizin yanlış davranışları karşısında bu hafta, Efendimiz gibi öfkelenmeden usul usul konuşmayı deneyin.

Efendimiz, ümmetine hediyeleşmeyi tavsiye ederdi. Bugün çocuğunuzla birlikte aile ve akrabalarınız için küçük hediyeler hazırlayın.

Uyumadan önce sağlıklı ve huzurlu bir uyku için ümmetine yatmadan üç İhlas, Felak ve Nas sûrelerini okumayı öğütlediğini anlatın.

Yürürken karşılaştığı insanlara selam verirdi. Bu hafta, çocuğunuzla çarşı veya pazarda dolaşırken karşınızdan gelen insanlara selam verin.

Hasta ziyaretine önem verir ve tavsiye ederdi. Çocuğunuzla hasta ziyareti yapın ve Efendimiz'in tavsiyesini hatırlatın.

Elbisesini sağdan giyerdi. Siz de bugün çocuğunuz giyinirken yanına gidin ve onun elbisesini giyerken önce sağından başlamasını söyleyin.

Yeni kıyafetlerini ilk kez cuma günü giyerdi. Çocuğunuza yeni aldığınız bir kıyafeti cuma günü giydirin ve o an Efendimiz'e salavat gönderin.

Sadaka vermeyi tavsiye eder ve sadakayı bizzat kendi eliyle verirdi. Bu hafta çocuğunuzun harçlığından bir miktar sadaka ayırmasını söyleyin ve bunu sadaka kutusuna atmasını sağlayın.

PROF. DR. MEHMET EMİN AY: 20 yılı aşkın bir zamandır kutlanagelen Efendimiz'in doğumu, özellikle son birkaç yıldır onu anma ve anlama seferberliğine dönüştürüldü. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, her yıl belirlediği bir ana konunun varlığı da önemli rol oynadı. Mesela evvelki yıl 'Peygamberimiz ve Kur'an', geçen yıl 'Merhamet' bu yıl da 'Peygamberimiz ve Kardeşlik' konusu belirlendi. Konuşmacı olarak katıldığım bu programlarda, önceki yıllara nazaran daha çok şuurlanma ve Peygamberimiz'i hayatımıza dahil etme anlayışının arttığını söyleyebilirim. Ancak bu konuda henüz ideal noktaya ulaşmadığımızı düşünüyorum. Kanaatimce bizler henüz Efendimiz'i yeterince tanıyabilmiş değiliz. O'nu sadece bir Peygamber olarak tanımak ve tanıtmak bizi hataya düşürüyor. Oysa O, hem 'Son Peygamber' hem de hayırlı bir evlat, nezaketli bir eş, şefkatli bir baba ve sevecen bir dededir. Kısaca aile hayatımız için en ideal örnektir bizlere. Aynı zamanda O, dürüst ve güvenilir bir uluslararası ticaret erbabıdır. Yine O, kurduğu devletinde insanları adaletle yöneten bir devlet başkanı ve ordusunu başarıyla yöneten gönlü şefkat ve merhametle dolu bir komutandır. Günlük hayatına baktığımız zaman da hepimiz gibi sade ve sıradan bir yaşantının sahibidir. Kısaca O, herkes için 'En Güzel Örnek' vasfına sahip bir peygamberdir. İşte bu özellikleriyle Peygamberimiz'i tanıyabilmek için de okumamız ve anlamamız gerekir. Unutmayalım: Peygamberimiz bir gül misalidir, açıldıkça kokusu daha çok duyulur. Sevildikçe daha çok tanınır, tanındıkça da kendisine meftun olunur."

O'nunla güzelleşen kitaplar

Her mevsimin bir çiçeği var. Gül, bütün mevsimlerin çiçeği, bütün günlerin kokusu. Kutlu Doğum Haftası'nda, gül kokulu günlerdeyiz. O'nun doğumuyla şereflenen bu günler, tanımaya başlamak, tanıklığımızı derinleştirmek için en uygun zaman. Bu günlerde başlamalı ve coşku hayatın bütün günlerine taşınmalı.

Siyer kitapları sayısız. Peygamberi-miz'in vefatından kısa bir süre sonra başlanmış siyer yazımına, günümüze kadar da yazılagelmiş. Bunlar arasından hangisini okumalı? Kimi akademik, kimi kronolojik, kimi bir edebiyat eseri. Herkes kendine göre olanı seçip okuyabilir. Belki de birçoğunu okumak her birinin ayrı ayrı tadına varmak gerekli. Biz Peygamberimiz'i anlatan kitaplar arasından on tanesini seçtik.

1. Çöle İnen Nur, Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu Yayınları Çöle İnen Nur, şair kaleminden süzülmüş bir eser. Bir sanat eseri, şiirsel bir siyer. Kitap, Asr-ı Saadet'i, Hazreti Muhammed'in vasıflarını içeriyor. Aynı zamanda Necip Fazıl'ın çilesinin ve O'nu bulma yolculuğunun izlerini de taşıyor.

2. Efendimiz, Reşit Haylamaz, Işık Yayınları
İki cilt olarak kaleme alınan Efendimiz, Allah Resulü'nün hayatını, çevresiyle irtibatlandırarak anlatıyor ve bugünün insanına bir model olarak sunuyor. Siyer geleneğinden kopmadan, benzerlerinden farklı olarak, satır aralarında kalmış ve geleceğe yön verebilecek ayrıntıları bugüne taşıyor.

3. İslam Peygamberi, Prof. DR. Muhammed Hamidullah, Beyan Yayınları İslam Peygamberi, modern zamanlarda yazılmış en başarılı siyer kitaplarından biri. İki cilt ve yirmi yıllık sabırlı bir çalışmayla kaleme alınmış. İlk kaynaklara dayanıyor. Eser, doğumundan vefatına kadar Peygamberimiz'in takip ettiği güzergâhları adım adım takip edilerek yazılmış.

4. İlk Kaynaklara Göre Hazreti Muhammed'in Hayatı, Martın Lıngs, İnsan Yayınları, Çeviren: Nazife Şişman Tek cilt olan kitap, özellikle içeriği ve üslubuyla dikkat çekiyor. Yazar, bir arayış sonunda, yirmili yaşlarında İslâm'ı seçmiş ve Ebubekir Siraceddin adını almış. Bir Batılı tarafından kaleme alındığı için, Batılıların ve Batılılaşmış Doğulu ruhların algı ve ihtiyacına karşılık veren bir kurguya sahip. Kitap, tek ciltte geniş malzeme, incelikli ve rahat bir dille sunulmuş.

5. Kâinatın Efendisi/Peygamberimizin hayatı, Salih Suruç, Nesil yayınları Yılların emeği ve göz nuru ile yazılmış bir siyer. İki cilt olan kitabın dili sade ve akıcı. Her yaştan okura hitap eden anlaşılır bir eser. Peygamber Efendimiz'in hayatını kronolojik sıra içinde anlatıyor.

6. Hazreti Muhammed'in Hayatı ve İslam Daveti, Celaleddin Vatandaş, Pınar Yayınları Kitap iki ciltten oluşuyor. İlk cilt Hicret'le sona eriyor. İkinci ciltte ise Hicret'ten Efendimiz'in irtihaline kadar geçen zamanı anlatılıyor. Eserde, ilk elden kaynaklara ulaşmaya özen gösterilmiş. Kitabın başında Mekke haritası ve sonunda ayrıntılı kronoloji yer alıyor.

7. Rahmet Peygamberi, Vehbi Yıldız, Işık Yayınları Piyasaya yeni çıkan kitap, Hazreti Muhammed'in getirdiği mesajın ne anlama geldiği ve içeriğinin işlendiği kitap 40 bölümden oluşuyor. Her başlık altında risaletin farklı yönlerine temas ediliyor.

8. Hazreti Peygamberin Albümü Muhammed Emin Yıldırım, Siyer Yayınları "Efendimiz'in yakın çevresini tanımak, onu tanımaktır." düşüncesinden hareketle hazırlanan kitap tek cilt ve altı bölümden oluşuyor. Eser, Hazreti Peygamber'in içinden çıktığı toplumu, akrabalarını, evliliklerini, eşlerini, çocuklarını, torunlarını, bir kısım arkadaşlarını yakından tanıtmak niyetiyle hazırlanmış.

9. İki Cihan Güneşi Peygamberimiz, Cüneyd Suavi, Zafer Yayınları Tek ciltten oluşan kitap herkesin kolaylıkla anlayabileceği sade ve akıcı bir dille yazılmış. Eser, özellikle genç okur kitlesini hedefliyor. Peygamber Efendimiz'in hayatı kronolojik sırayla anlatılıyor.

10. 365 Günde Sevgili Peygamberim, Nurdan Damla, Timaş Yayınları Bu kitap da çocuklar için. Peygamber Efendimiz'in hayatından seçilmiş 365 kesit yer alıyor. Parçalar, hikâye diliyle üsluplandırılmış. Ailelerin çocuklarıyla birlikte her gün bir bölüm okuması ve Efendimiz'le münasebeti bütün yıla yayılması hedefleniyor.

Zaman

Kutlu Doğum Etkinlikleri Haberleri