Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, özellikle İslam dünyasında en güzel camileri, Mimar Sinan'ın yaptığını belirterek, "Bizim en evrensel enstrümanımız; Mimar Sinan'dır." dedi.
Sultanahmet'teki İstanbul Tasarım Merkezi'ndeki panelde konuşan Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mimar Sinan'ı "Türk kültür ve sanat tarihinin en büyük simgelerinden biri" olarak tanımladı.
Saatçi, 16. yüzyılda Osmanlı mimarisinin klasik çağını oluşturan Mimar Sinan'ın, büyük bir mimar, mühendis ve sanatçı olduğunu vurgulayarak, "Onunla dünyaya değişik mesajlar verme şansımız vardır." dedi.
Mimar Sinan'ın sadece İstanbul'a değil, değişik Osmanlı coğrafyalarına da önemli eserler kazandırdığını aktaran Saatçi, şunları söyledi:
"Sinan'ın ortaya koyduğu eserler hala tartışılması mümkün olan birbirinden değerli yapılardır. Bunların arasında camiler başta gelir. Özellikle İslam dünyasında en güzel camileri, Mimar Sinan yapmıştır. Örneğin Selimiye Camisi, onun harikası, şaheseridir. Dünya mimarlık tarihine mesaj vermiş, kubbe mimarisinde zirveye çıkmış bir yapıdır. Süleymaniye Camisi, İstanbul'un simgesi olarak dünyaya gösterebileceğimiz en önemli camidir. Süleymaniye, külliyesiyle de mimarlık tarihimizin en büyük külliyesi ve kalabalık yapılar topluluğunu oluşturur. Bizim en evrensel enstrümanımız; Mimar Sinan'dır."
"O, esasen bir filozoftur"
Yazar Vahit Okumuş, "Kubbeler Statiği ve Sinan" adlı konuşmasında, Mimar Sinan'ın sadece mimar olmadığını dile getirerek, "O, esasen bir filozoftur. Onu, mimarlık ve mühendislik hapsine sokmamak gerekiyor. Onun mesleği; onun ismidir. Sinan, çok iyi bir geometricidir, matematikçidir, çok iyi bir jeoloji, ses, deprem, malzeme, inşaat mühendisidir. Bugünün inşaat mühendisleri istinat duvarı yapmayı bilmezler ama Sinan öyle bir istinat duvarı yapar ki, asla yıkılmaz. Sinan'ın istinat duvarını bozmadığınız sürece asla yıkılmaz. Dünya mimarlarına örnek olacak muhteşem bir isimdir Mimar Sinan." ifadelerini kullandı.
Araştırmacı-yazar Serap Ekizler Sönmez, geometrik desen analizleri üzerine çalıştığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Geometrik desen analizleri, matematiğin, mimarinin, geometrinin, felsefenin, sosyolojinin içerisine katılabilecek bir alan. 'Mimar Sinan zaten plastik bir değer taşır süslemeye çok önem vermemiştir' diye söylenir. Ben biraz da bunun üzerine gitmeye çalıştım. Mimar Sinan, süslemeyi insanın gözünün içine sokmaz ancak geometrik desenler çok zengin bir kompozisyon çeşitliliğiyle ortaya konmuştur."
"Mimar Sinan bir imparatorluk mimarı"
Mimar Sinan'ın mühendislik, mimarlık ve geometrik desenlerinin konuşulduğu etkinliğin moderatörlüğünü yapan İsmail Erdoğan, Turgut Cansever'in "Mimar Sinan" adlı eserinden pasajlar okuyarak, "Mimar Sinan bir imparatorluk mimarı. Başta İstanbul olmak üzere imparatorluğun dört bir yanını tezyin etmiş birisidir. Mimar Sinan, sadece bir mimar değil, aynı zamanda sanatçıdır." diye konuştu.