Araştırmacılara göre plastik çöplerle dolu nehirler ve denizlerin şok edici görüntüleri insanları bu konuda daha bilinçli hale getirse de bu sorun onarılamayacak bir duruma ulaşabilir.
Bilim insanları küresel plastik emisyon oranlarının, tersine çevrilemeyecek etkilere neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Stockholm Üniversitesi'nden Matthew MacLeod, plastiğin iyi atık işleme altyapısına sahip ülkeler de dahil olmak üzere her yerde çevreye sızdığını söyledi.
Zengin ülkeler, dönüştüremedikleri çöplerini başka ülkelere satıyor
Almanya'daki Alfred Wegener Enstitüsü'nden ortak yazar Mine Tekman'a göre ise geri dönüşümün birçok sınırlaması olduğundan, zengin ülkelerin çöplerinin "daha kötü tesislere sahip" ülkelere gönderildiğini söylüyor.
Malezya ve Filipinler hükümetleri, son yıllarda Kanada ve Güney Kore gibi ülkelerden gönderilen gemiler dolusu çöpleri geri iade etmeye başladı.
Tekman, "bakire plastik" üretiminin sınırlandırılması ve çöplerin gönderildiği ülkelerin daha iyi geri dönüşüm tesislerine sahip olmadığı sürece atık ihracatının yasaklanması gerektiğini belirtiyor.
Her yıl 46 milyon metrik ton plastik atık karaya, nehirlere ve denizlere dökülüyor. Bu sayının önümüzdeki yıllarda ikiye katlanması bekleniyor. Plastik atıklar, dünyayı kirleten küçük parçacıklara ayrılarak besin zincirine de zarar verecek noktaya ulaşabilir.
Norveç Geoteknik Enstitüsü'nden Hans Peter Arp, "Ayrışma, plastik kirliliğinin özelliklerinin sürekli olarak değişmesine neden oluyor; bu da daha fazla soruya yeni kapılar açıyor" dedi.
euronews