Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, ilkbaharda polenler tabiata salınırken hava sıcaklığının dengesiz seyir izlediğini söyledi.
Polenler ve hava değişiminin en fazla çocuklarda etkili olduğunu ifade eden Sapan, iki etkenin bir araya gelmesi durumunda çocukların daha aşırı duyarlılıkla rahatsızlanabildiğini ifade etti. Bahar mevsiminde alerjenlerin çocuklarda uzun süren ve tekrarlayan öksürüğe yol açabildiğini belirten Sapan, şöyle konuştu: ‘’Polenler öksürüğün yanı sıra burun akıntısı ve tıkanıklık, gözlerde kızarma ve kaşıntı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz sonuçlar da doğurabiliyor. Polen alerjenleri ağız ve burna ulaştığında, üst ve alt solunum sistemine geldiğinde vücut bunları tabiî savunma mekanizması olan öksürükle atmaya çalışır. Bu balgam üretilmesiyle birlikte oluyor. Alerjenleri hapseden balgam, öksürükle atılmaya çalışılıyor.’’
HASTANELER ÇOCUKLARLA DOLUYOR
Prof. Dr. Sapan, öksürüğün burunda kaşıntı, akıntı, tıkanma, gözlerde kaşıntı ve yaşarmada artış gibi bulgularla birlikte görülmesinin alerjik nezleyi gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
‘’Alerjik nezle tedavi edilmezse astıma doğru ilerliyor. Polenlerin yol açtığı bu sonuçların içinde ateş yok, ancak aileler gribal enfeksiyon yaşandığını düşünerek panikle çocuğa antibiyotik veriyor. Antibiyotik, polenlerin yol açtığı alerjik rahatsızlıkları tedavi etmez. Çocuklar polenlerle mücadele ederken son günlerde yaşanan sıcaklık düşüşleriyle farklı rahatsızlıklara yakalanabiliyor. Alerjenlerle aşırı duyarlı hale gelen solunum yolları, virüs ve diğer enfeksiyonlardan daha kolay etkileniyor. Bu durum da çocukların hem polenler hem de enfeksiyonlar yüzünden hastaneye taşınmasına yol açıyor. Son günlerde hastaneler çocuklarla doluyor. Özellikle hastanelerin acil servisleri ve enfeksiyon birimlerinde öksüren, hapşıran, geniz akıntısı ve göz kızarıklığı gibi durumları görülen çocuklar bulunuyor.’’
Sapan, çocuklara alerji testleri yapılması gerektiğini belirterek, ‘’Alerji testleri ve değerlendirmesi çocuk uzmanları tarafından yapmalı. Erişkin doktorları çocuklara bakıyor ve yüksek dozda ilâçlar kullanılıyor. Bu durum çocuklarda olumsuz sonuçlar doğurabiliyor’’ diye konuştu.
POLENLİ ORTAMDA SPOR YAPILMAMALI
TRAKYA Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, polenlerin yoğun olduğu ortamlarda spor ve fazla efor gerektiren faaliyetlerde bulunmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Galip Ekuklu, ‘’Yerel ve mülkî idareler mutlaka yerleşim alanlarının yakınında kavak üretilmesini önlemeliler. Polenin çok yoğun olduğu yerlerde çok nefes gerektiren etkinliklerden kaçınmak lâzım. Çocukları bu ortamlara sokmamalıyız. Yaşlılar, alerjik bünyeye sahip olanlar, solunum yolu rahatsızlıkları bulunanlar bu ortamlardan uzak durmalılar. Bu ortamlarda spor yapılmaması gerekiyor. Polenler nefesle içeriye girip solunum yolundan akciğerlere kadar ulaşabilir. Bol sıvı tüketimi, çocuklarda burun açıcı sıvı kullanımı faydalı olabilir. Ancak ciddî durumlarda mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.’’ Bazı klimaların polen fitreli olduğunu bildiren Ekuklu, ‘’Bu klimalar ev ve arabalarda kullanılıyor. Bazı kişilerin bu ortamda tıbbî maske kullandığı oluyor. Polenlerin mikro boyutta olanları var. Filtreler de bir yere kadar etkili oluyor. Maskeler de mikro boyutta olan polenleri tutamaz. Yine de maske ve polen filtreli klima kullanmak hiç kullanmamaktan iyidir’’ dedi.
Yeni Asya