Bilim, sanat ve eğitim tarihine ışık tutan yaşayan değerlerin konu edildiği kitabın çıkış hikâyesiyle ilgili Profesör Yılmaz şunları söyledi:
“2019 yılı yazında Hatay’da eğitime ışık tutan ve renk katan eğitimcilerle ilgili, hayat hikâyeleri, eğitim süreçleri, mesleki deneyimleri ve hayata dair yaşadıkları ilginç enstantaneleri içeren Eğitimce Röportajlar serisi başlatmıştık. Duayen eğitimcilerle gerçekleşen röportajları sosyal medyada paylaştığımızda büyük ilgi görmüştü. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte projemiz yarım kalmıştı. Aşılama ve vaka yoğunluğunun azalmasıyla birlikte röportajlara kaldığımız yerden yeniden devam etmeye karar verdik.
Aksaray’da eğitime gönül veren emektar eğitimcilerle yeniden başlayan Eğitimce Röportajlar projenin ilerleyen safhasında Adana, Ankara, İstanbul ve Amerika’dan bilim ve sanat alanında öne çıkmış değerlerimizle devam etmiş oldu. Böylece, bilim, sanat ve eğitim tarihine ışık tutacak bir kitap muhtevası oluşmuş oldu. Birbirinden ilginç hayat hikâyeleri içinde, hayatta karşılaşılan ve aşılan nice zorluklar, dönemin kendi imkânlarında insanımıza ve nesillere verilen katkılar, röportaj görüşmelerinin muhtevasını oluşturdu.
Zaman geldi hüzünlendik, zaman geldi tatlı hatıralara birlikte kahkaha attık. Yaşayan değerlerimizin hayata dair tespitlerini, dokunuşlarını, mesleki özverilerini, yetiştirdiği öğrencilerinin sergilediği vefalarına ve hatırladıkça yüzlerine yansıyan mutluluğuna şahit olduk. İmkânın sınırlarını zorlayarak hayatın sunduğu engelleri el yordamıyla aşmaya çalışmaları, imkânlarla birlikte sosyal ve siyasal çalkantılar ikliminde kendilerine idealist bir hayat tarzı oluşturmuş olmaları; öğrencilerine, çevresine, insanlara kendi renklerinden renk katmaları takdire şayandı.
Gizemli dünyalarına, yaşadıkları döneme dair ilginç enstantaneleri sinmiş, gizlenmiş, gizemlenmiş, âdeta kendileriyle bütünleşmişti. Bu gizleri deşifre etmek, onların yüce gönüllerini okuyucuyla buluşturmak da bizlere düştü. Böylece hayatlarının ileri evresinde bir kısmı emekliye ayrılmış değerlerimizin unutulmadığını hissettirmeyi, hayatın akışında hala alanıyla ilgili çaba gösteren şahsiyetlerin enerjilerini bu kitapla ölümsüzleştirmeyi diledik. Artık sıra değerli okuyucularımızdadır. Kitaba katkı veren değerli hocalarımıza ve sizlere hazırlarken emekleri geçen Nobel Yayınevi emektarlarına şükranlarımı sunuyorum.”
Hayata Dokunanlar kitabının muhtevasına katkı veren isimler arasında; Aziz Sancar (Nobel Ödüllü Bilim İnsanı), Yusuf Ziya Özcan (Eski YÖK Başkanı, Emekli Büyükelçi), Cihat Aşkın (Keman Sanatçısı, Bilim İnsanı), Emirullah Mehmetov (Azerbaycan Devlet Ödüllü Bilim İnsanı), Önder İşlek (Görme Engelli Bilim İnsanı), Asuman Bülbül (Öğretmen), Handan ve Cafer Bülbül (Emekli Öğretmenler), Osman Çelen (Emekli Öğretmen), Hasan Pekçezci (Ressam, Emekli Bilim İnsanı), Gülsen Önengüt (Emekli Bilim İnsanı), Jale Özdal (Emekli Öğretmen), Menekşe ve Ahmet Koşar (Emekli Öğretmenler), Erden Alparslan (Emekli Öğretmen), Hasan Aksel (Emekli Öğretmen), Recep Akyol (Emekli Öğretmen) yer alıyor.
Kitap temin adresi
Nobel Akademik Yayıncılık
https://www.nobelyayin.com/hayata-dokunanlar-bilim-sanat-ve-egitim-tarihine-isik-tutanlar-18389.html