Risale Haber-Haber Merkezi
Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü konferans salonunda, Genç Mütefekkir topluluğu tarafından “Bilimin Işığında Yaratılış” konulu panel düzenlendi.
Panele konuşmacı olarak Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ö. İrfan Küfreoğlu, Atatürk Üniversitesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Güllüce, Atatürk Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Erdoğan’ın yanı sıra Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
“Canlılar, yaratılış gereği hikmetli bir yapıya sahiptir.
Panelde açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Erdoğan; hayatın başlangıcına dair katılımcıları bilgilendirirken; canlıların ilk ortaya çıkış evreleri, Darwin’in görüşlerinin neler olduğu, canlılarda genetik varyasyon etkilerinin kapsamı ve evrimsel görüşün yapmış olduğu çarpıtmalar hakkında çeşitli bilgiler verdi. Konuşmasının devamında, üçüncü geçiş ara formları ve fosil kanıtları hakkında da katılımcıları bilgilendiren Erdoğan, canlıların nasıl var olduğuyla ilgili sorulara açıklık kazandırırken bu canlıların yaratılışları gereği hikmetli bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.
“Evrimci yaratılış görüşü, tutarsız bir yapıya sahiptir.”
Panelde ikinci konuşmacı olarak söz alan Atatürk Üniversitesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Güllüce ise evrimci yaratılış görüşünün değerlendirilmesiyle ilgili olarak çeşitli bilgiler verirken aynı zamanda Kuran’da yaratılışla ilgili konuların yer aldığını ve canlıların evrim yoluyla oluşmadığına dair çeşitli ayetlerin mevcut olduğunu ifade etti. Evrimi, Kuran’la birleştirme çabalarının da sonuçsuz kaldığını aktaran Güllüce, bu konuda evrimci görüşün tutarsızlığına dair ayetlerden de örnekler verdi.
“Kâinatta tesadüfe tesadüf edilmez”
Panelde son olarak söz alan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu da konuşmasında protein ve enzimlerin tesadüfü reddettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Escherichia Coli bakterisi, yaklaşık 7000 çeşit organik bileşiğe sahiptir. Mikroskop altında on binlerce defa büyütülerek görülebilen ve gramın 500 milyarda biri kadar bir ağırlığa sahip olan bu bakterideki bileşiklerin 4000 kadar çeşidi protein, üç bin kadarı da nükleik asittir. Escherichia Coli yapısındaki binlerce çeşit karmaşık organik bileşiği, üç basit molekülden sentezlemektedir ki bunlar; su, amonyak ve glikozdur. Burada bir kimyagerin rüyasında bile göremeyeceği bir maharet sergilenmektedir. Eğer bir kimyagerden aynı çıkış maddelerini kullanarak bir amino asit ve bir lipidin (organik bileşik) yalnız bir kap içinde sentezi istense, buna hiç yanaşmayacaktır; çünkü bir kap içinde yalnız bir tek reaksiyon gerçekleştirilebilir.”
Konuşmasının son bölümünde ise enzimler hakkında katılımcıları bilgilendiren Küfrevioğlu; enzimlerin, canlı organizmalardaki kimyasal reaksiyonları hızlandıran ve hiçbir yan ürün olmasına fırsat vermeden yüzde 100’lük bir ürün verim sağlayan biyolojik katalizörler olduğunu ifade ederek, kâinatta tesadüfe tesadüf edilemeyeceğini aktardı.
Yapılan konuşmaların ardından panelistlere, katılım belgesini vermek üzere kürsüye çıkan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da; evrimle alakalı olarak Kuran-ı Kerim’de yer alan ayetlerden çeşitli örnekler verirken, böylesi çalışmaların daha sık yapılması gerektiğini ifade etti.
Panel, katılım belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.