Psikiyatristler çok pahalı olunca

Türkiye'de psikiyatri tedavisi gören binlerce insan, muayene ücretlerinin fazlalığından dolayı tedavilerini yarıda bırakıyor

Çağlar Avcı'nın haberi:
 
Türkiye'de psikiyatri tedavisi gören binlerce insan, muayene ücretlerinin fazlalığından dolayı tedavilerini yarıda bırakıyor. Bu yüzden birçok üzücü olayda zanlının belli bir süre psikolojik tedavi gördüğü fakat daha sonra yarıda bıraktığı haberleri gündeme geliyor. "Neden tedavisine önem verilmedi"? eleştirileri yapılıyor. 
 
Konunun uzmanları, bir seans için psikiyatri uzmanları ile psikologlara 75 ile 400 TL arasında para ödeyen vatandaşın, ortalama 6-7 seans süren tedaviye para yetiremediği için terk ettiğini belirtiyor. Aslında Türkiye'de devlete ait hastanelerde vatandaş psikiyatri tedavisini ücretsiz alabiliyor. Fakat bu hastanelerin yetersiz olması, büyük sıkıntı oluşturuyor. Temel sorun ise Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sayıları 500 civarında olan özel hastaneler ile anlaşma imzalamamasından kaynaklanıyor. SGK, bu alanda ölçülebilirliği olmaması ve "suistimaller yaşanabilir" gerekçesiyle anlaşmaya yanaşmıyor.

Eşini önce özel bir hastanedeki psikiyatri uzmanına götürmek için randevu alan V.Ü., tek bir seansın 100 TL olduğunu duyunca randevudan vazgeçenlerden. Daha sonra uğraşarak Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden randevu alan V.Ü., eşinin 5-6 seans daha hastaneye gideceğini öğrenmiş. "Özele gitsem bu, 500-600 TL para yapıyor. Devlette para ödemiyoruz ama bu sefer de tedavinin süresi, yoğunluktan dolayı uzuyor." ifadesini kullandı.

Devletin özel hastanelerle bu alanda anlaşma yapmaması, psikiyatrik tedavinin süresinin ucunun açık olması olarak ifade ediliyor. Psikiyatri uzmanlarının diğer branşlardaki doktorların aksine bir hastayla ortalama 45-60 dakika ilgilendiğini anlatan uzmanlar, bu yüzden fiyatın yükseldiğini aktarıyor. SGK'nın çekincelerine hak veren uzmanlar, anlaşma yapılması halinde günlük limit konulmasını istiyor. "Bir doktor en fazla günde 8-10 hasta bakabilsin" çözümünü sunuyor.

Psikiyatri Derneği Başkanı Şeref Özer, SGK'nın yanı sıra özellikle özel sağlık sigortalarının bu alanı ödeme kapsamı dışında tutmasını eleştiriyor. Özer, "Özel sağlık sigortaları yeri geliyor 8 bin TL ameliyatı karşılarken, yeri geliyor 50-100 TL psikiyatri tedavisini karşılamıyor. Gerekçe de sürenin belirsizliği olarak gösteriliyor." ifadelerini kullandı.

Devlet, sorunu çözmek için 20 psikiyatri hastanesi açıyor

Sağlık Bakanlığı, mevcut ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin sayısını artırmak ve daha aktif hale getirmek adına 20 yeni hastane açmayı planlıyor. Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Medaim Yanık'ın yaptığı projeyle, Türkiye'nin önemli bir eksiği kapanacak. Yanık, 200'er yataklı olacak hastanelerde hastanın evle hastane arasında bağının da sağlamlaştırılacağını ve toplum temelli psikiyatri tedavisine geçileceğini belirtti. Zaman

Aile Haberleri