Ramazan Bayramı 2016 yılında 5 Temmuz 2016 günü başlıyor.
Hepimizin Ramazan sonrası için heyecanla beklediği bu bayram ile ilgili geçen bir tartışma da, bu bayramın isminin Ramazan Bayramı mı? Yoksa Şeker Bayramı mı? olduğudur.
Bu mübarek bayrama Şeker bayramı diyenler, bu ismin bayram geleneklerimiz arasında bulunan "şeker ikramı" olduğunu düşünür.
Neden Şeker Bayramı denildiği konusuna Tarihçi yazar Murat Bardakçı Habertürk'deki yazısında genişçe yer vermiş;
Murat Bardakçı, Habertürk Gazetesindeki yazısında Osmanlı Dönemi'nde Şükür Bayramı olarak bilinen Ramazan Bayramı'nın eski harflerle aynı şekilde (şın-kef-rı) yazıldığını belirterek, “asırlar boyunca doğru şekilde, yani ‘şükür’ diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde ‘şeker’ zannedilince bayramın ismi de değişiverdi” açıklamasıyla basit ve etkili bir tanımda bulunuyor. Bardakçı Şükür Bayramı'nın yanlış telafuz edilmesi ve yıllar geçtikçe bu hata kemikleşerek 'şeker' olarak kaldığını savunuyor. “Şükür” ve “şeker” kelimeleri eski harflerle aynı şekilde “şın-kef-rı” şeklinde yazılırlar. “Şükür” mü yoksa “şeker” mi olduğu sözün gelişinden anlaşılır ve kelime nasıl okunması gerekiyorsa öyle okunulurdu.
RAMAZAN BAYRAMININ ARAPÇASI
Murat Bardakçı'nın söylemi dışında, bu bayram'ın arapça ismine bakmak da bize yardımcı olacaktır. Ramazan Bayramı eid ul-fitr veya İyd-ül fıtr olarak geçer. Fitr, İftar manasındadır. Eid ise bayram manasına gelir. Yani Ramazan Bayramı, Arap toplumunda İftar Bayramı olarak kutlanır. Buradaki iftar kelimesi, her akşam orucu bitirdiğimiz bir vakit olarak değil, "orucu bitirmek" olarak değerlendirilir.
Ramazan Bayramı'nın Arapçası da Bardakçı'nın sözlerini destekler gibidir. Ramazan'ın bitişine ulaşmak, Ramazan'ın bitişi için bir "Şükür" Bayramı olarak bir değişim yaşanmış olabilir.
Şeker Bayramı konusunda bir başka iddia ise 2015'te Milliyet'de 'Bugün Bayram' adlı yazısıyla Prof. Güngör Uras'dan geliyor.
Güngör Uras, Bardakçı'nın belirttiği yazım hatasının yanından bile geçmezken Şeker Bayramı denmesinin sebebini Osmanlı döneminde Ramazan ayının onbeşinden sonra sarayın askerlere sürekli çeşitli tatlılar göndermesine ve ayrıca çocuklara şeker dağıtmasına bağlıyor. Kısaca Uras'a göre Şeker Bayramı, Osmanlı'da tatlı ve şeker dağıtıldığı için bu ismi alarak günümüze kadar gelmiş.
Kaynak: Risalehaber.com