Ceyhun Kuburlu'nun haberi
Ramazan ayında işadamlarının yardım amaçlı satın alıp fakirlere dağıttığı kumanya pazarında önemli bir değişim yaşanıyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGFD) Başkanı Şemsi Kopuz, “Kumanya pazarı şimdilerde alışveriş çekine kayıyor. Kriz söylentileri de pazarı biraz küçültecek gibi görünüyor” dedi.
Ramazan ayında kumanya pazarının 1 milyar lirayı yakaladığını söyleyen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGFD) Başkanı Şemsi Kopuz, “Kumanya pazarı her yıl büyüyor. Ancak kriz söylentileri nedeniyle bu ramazan da küçülebilir. Umarız hayırseverler bu alandaki desteğini kesmez. Çünkü buna herkesin ihtiyacı var” dedi.
Harcama çeki öne çıktı
Pazarın son yıllarda hızla büyüdüğünü anlatan Şemsi Kopuz, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl kumanya pazarı 750 milyon lira oldu. Bu yıl 1 milyar liraya ulaşacak. Kumanya pazarına işadamları önemli kaynak aktarıyor. İhtiyaç sahipleri için çok önemli. Ayrıca şirketler de çalışanlarına kumanya hazırlıyor. Şimdilerde kumanya alışkanlığı yerini alışveriş çeklerine bırakmaya başladı. Bu yıl harcama çeklerinde de önemli yükseliş gözlemliyoruz.”
Sektör ramazan ayına hazır
Ramazan ayı öncesinde gıda fiyatlarını değerlendiren Şemsi Kopuz, şu bilgileri verdi: “Sektörümüz,ramazan öncesinde hazırlıklarını tamamladı. 2 binden fazla üreticimizle halkımızın gıda ihtiyacını en ekonomik ve en hijyen şekilde tedarik etmeye devam edeceğiz. Geçen yıl ramazan öncesinde olduğu gibi bu yıl fiyatların artış eğiliminde olmadığını, talep artışına rağmen fiyatların normal seyri içisinde kaldığını görüyoruz. Tarım ürün rekolteleri de geçen seneye göre daha iyi seyrediyor. Enflasyonda haziran ayında yaşanan düşüşün gerisindeki tek faktör, gıda ve tarım ürünleri fiyatlarıydı. Bu düşüş rekoltede çok büyük değişiklikler olmadığı takdirde önümüzdeki aylarda da devam eder.”
Fiyatlar yükselmez
Ramazan ayında daha çok bitkisel yağ, çay, makarna, kırmızı ve beyaz et, bakliyat ve pirinç fiyatlarında bir hareketlilik görüldüğünü belirten Şemsi Kopuz, “Ancak bu yıl böyle bir hareketlilik gözlenmiyor. Ürün bazında bakacak olursak, ramazanın birçok ürünün hasat sezonuna rastlamasından dolayı özellikle sebze meyvede fiyatlarda bir yükselme olması ihtimali görünmüyor. Kırmızı ette ise ithalata bağlı ramazan öncesi yeterli stok mevcut ve fiyatlara zam yapılmasını gerektirecek bir sıkıntı yok. Zaten piyasada fiyat artışı yönünde bir beklenti de yok. Beyaz et de aynı şekilde.”
Kıtlık, sosyal kaygıları artırmaya devam ediyor
GIDA, su ve enerji kıtlığının, dünyanın bazı bölgelerinde sosyal kaygıları ve siyasi istikrarsızlıkları körüklemeye devam ettiğini dile getiren TGFD Başkanı Şemsi Kopuz, şöyle konuştu: “Türkiye ise aldığı önlemler sayesinde ekonomisini güçlendirerek geleceğe daha güvenle bakabilmekte. Ancak, gelişmiş ekonomileri dahi zorlayan dünya gıda fiyatlarındaki bu değişimlerin, önemli bir gıda üreticisi ve ihracatçısı olan, gıda ticareti sürekli gelişen ülkemiz açısından değerlendirilmeli. Gıda ve içecek sanayimiz, tarımsal hammaddeleri kullanarak ekonomik ve güvenli gıda üretmek için kullanmaktadır. Sanayimiz, tarımsal hammadde kullanımıyla kırsal kesimde en fazla istihdam sağlayan sektördür.”
TGDF Gıda Kongresi İzmir’de düzenlenecek
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gıda zincirinde aradığımız çözümler, dünyadaki gelişmelerden bağımsız değil. Sektörümüzün geleceği için global bir vizyon ortaya koymalıyız. Bunu da 21-23 Kasım 2011 tarihlerinde İzmir’de düzenleyeceğimiz TGDF Gıda Kongresi 2011’de paydaşlarımızla birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum.”
Hürriyet