Herkesin gözünün üzerinde olduğu bu şehirde gezilecek birbirinden güzel o kadar çok tarihi eser var ki… İşte mimari yapıları konumları ve içinde barındırdıkları hikâyeleri itibari ile görülmeye değer 6 tarihi camii…
Beyazıt (Bayezid) Camii
1505 yılında Sultan I. Bayezid döneminde yaptırılmış. Osmanlı mimarisinden örnekler taşıyan bu cami, konum olarak İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Meydanı ve Kapalı Çarşı’nın tam orta noktasında yer alıyor.
Ortaköy Camii
Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen Ortaköy Cami, İstanbul Boğazı’nda lebiderya görüntüye sahip. Neobarok tarzında inşa edilmiş olan camii, 1853 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos’a yaptırılmış.
Eyüp Sultan Camii
Eyüp’te Haliç’in kuzeyinde yer alan Eyüp Sultan Camii’nin ilk yapım tarihi 1458-1459 yılları arasıdır. Cami şimdiki halini ise Sultan III. Selim zamanında almış. Türbesi sekizgen olup mimarisinde daha çok kesme taşlara yer verilmiş.
Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii, Sultan I.Ahmet tarafından 1609-1620 yılları arasında Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılmış. Serbest bir yerleşim düzeni ile inşa edilmiş bu camii; külliye cami, hünkâr kasrı, sıbyan mektebi, hamam, darüşşifa, dükkânlar ve imâret-i âmire (mutfak, fırın, kiler, yemekhane) gibi yapılardan oluşmaktadır. Bu yapılar içerisinde mahzenler, kahvehaneler, hanlarla birlikte bazı dükkânlar da son olarak bugünkü halleriyle günümüze kadar ulaşabilmiş.
Fatih Camii
Fatih semtinde yer alan Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1463 yılında yaptırılması istenmiş ve 1470 yılında ise yapımı tamamlanmış. Fatih Sultan Mehmet, cami ile birlikte yapılan külliyenin şehrin tam orta noktasında bulunan ve Bizans İmparatorluğu’nun da çok değer verdiği On İki Havari kilisesinin yerine yapılmasını daha uygun bulmuş. Caminin buraya inşa edilmesini istemesindeki tek amaç ise bu bölge üzerine yeni bir inancın hâkim olduğunu göstermekmiş…
Süleymaniye Camii
1550-1557 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman şerefine Mimar Sinan’a yaptırılan bu cami, sahip olduğu mimarı yapısıyla yurt içinden ve yurt dışından gelen turistleri etkisi altına alıyor. Osmanlı döneminde inşa edilen her cami gibi bu camide de Osmanlı Mimarisinin estetik dokusuna yer verilmiş.