Reçete ile satılan zirai ilaçlar, insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından güven veriyor

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü, zirai ilaçların reçetesiz satışının yasaklanmasının ardından denetimlerini sürdürüyor

İlkay Göçmen'in haberi

Şubat'ta yürürlüğe giren konu ile ilgili 51 adet zirai ilaç bayisi mutad olarak denetlenirken, bu güne kadar 158 teknik elemana da 'Bitki Koruma Ürünleri Reçete Yazma Yetki Belgesi' verildi.

Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, reçete ile satış yapılmasının, insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından büyük bir önemi olduğunu söyledi. 12 Şubat 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 'Bitki Koruma Ürünleri Reçeteli Satış Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik' gereğince zirai ilaç bayilerinin bitki koruma ürünlerinin reçetesiz satışı yasaklanmıştı.

Bu kapsamda Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde de konu ile ilgili çalışmalar, yasağın başladığı günden bu yana belli aralıklarla sürdürülüyor. Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen eğitimler sonucunda, geçen süreç içerisinde 158 teknik eleman 'Bitki Koruma Ürünleri Reçete Yazma Yetki Belgesi'ne sahip oldu. Bu bağlamda zirai ilaç bayileri ve çiftçilere yönelik olarak da bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Teknik elemanlar tarafından da il ve ilçelerde faal olan toplam 51 zirai ilaç bayisinin denetimleri aralıklarla sürdürülüyor. Yapılan bu denetimler 2 ayda bir Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunuluyor.

Yönetmelikteki amacın, insan sağlığının korunması, gıda güvenliği, çevre, toprak, hava ve su kirliliğinin önlenmesi ve yaban hayatının korunması olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, bakanlığın bu uygulama ile bitki koruma ürünlerinin bilinçsiz ve gereksiz kullanımını da engellemeyi hedeflediğini belirtti.

Aile Haberleri