Referandumdaki 'evet'in 'hayır'lı sonucu

Prof. Mümtazer Türköne "Yaşlarına bakılmadan yargılanmalılar. Darbeler tarihini sona erdirmenin yolu bu" dedi

12 Eylül 1980 askeri darbesini raftan indiren soruşturma, toplum hayatının işkence marifetiyle alt üst edildiği dönemin tanıklarını heyecanlandırdı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir'in soruşturmaya hızlı başlayarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Balyoz davası kapsamında ele geçirilen 12 Eylül belgelerini istemesi, darbe yapanların ilk kez hâkim karşısına çıkması adına ciddi bir adım olarak yorumlandı. 'Sağ'dan 'sol'dan binlerce insanın postal darbeleriyle ezildiği günleri cezaevlerinde geçirenler ise sadece dönemin komutanlarının değil, siyasi sorumlulardan cezaevi müdürlerine kadar işkencecilerin tamamının yargılanmasını istiyor.

HAYALLERİNİ KABUSA ÇEVİRELİM

Darbecilerin ilerlemiş yaşlarının mahkumiyetlerine engel olmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mümtazer Türköne, "Ölenlerin de mezardan çıkartılıp yargılanması lazım. Darbeler tarihini sona erdirilmesinin yolu bu" diye konuştu. Aklında darbe olan askerlerin hayallerini kabusa çevirmenin başka türlü mümkün olmayacağını vurgulayan Türköne, "Yoksa onlar gelecek kuşakları benzer işkencelerden geçirecekler. Yeni nesillere karşı en temel vazifemiz bunu yapanları yargılayıp, onların geleceğini kurtarmaktır" dedi.

'İNSANA KARŞI SUÇ'TAN YARGILANSINLAR

12 Eylül'ü yargılama girişiminin Ergenekon soruşturmasından daha genel ve geniş bir olay olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baskın Oran ise "Neresinden başlanırsa başlansın çorap söküğü gibi gelecektir" dedi. Yargılama sürecinin 'İnsanlığa karşı suç kavramından' hareketle başlatılması gerektiği fikrini dile getiren Oran, "Çünkü 12 Eylül'de kendi körükledikleri anarşiyi durdurdular. Eğer bu kavramdan hareket edilmeyecekse hiç uğraşmayalım. Bundan sonra da darbe yapacaklar rahat rahat devam etsinler" diye konuştu.

REFERANDUM'UN HAYIRLI SONUCU

Emekli Askeri Hâkim Faik Tarımcıoğlu da "12 Eylül 2010'da yapılan referandumunun ne kadar hayırlı bir sonuç verdiğini bir kez daha gördük" dedi. 30 sene sonra da olsa bir darbe konusunda dava açılabilme ihtimalinin ülke demokrasisi açısından umut verici olduğunu belirten Tarımcıoğlu, "Bir daha darbe girişimlerinin olmaması adına caydırıcı bir gelişmedir. Anayasal bir suç işlendiğine göre, dönemin kuvvet komutanları, Genelkurmay Başkanı ilk muhatap olacak" diye konuştu.

HAKLILIĞIM ORTAYA ÇIKTI

Adana Cumhuriyet Savcısı iken 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında idam istemiyle iddianame hazırladığı 2003 yılında meslekten ihraç edilen Sacit Kayasu, "12 Eylül'e yargı yolu açılmasından mutluluk duyuyorum. Türkiye demokrasisi açısından da çok önemli buluyorum" dedi. Kayasu, faillerin ceza almasının o dönemin mağdurlarını biraz olsun rahatlatacağını ifade etti.

Yeni Şafak

Güncel Haberleri