Reşadiye ve demokratik açılımın akıbeti

Nevzat TARHAN

Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, 7 Aralık Reşadiye katliamının PKK’nın Tunceli kolu tarafından yapıldığını açıkladı. 8-9 Aralık tarihli telsiz konuşmalarının teknik tespiti ile bu sonuca varıldığı belirtildi. Pekin Paşa iyi bir kurmaydır, açıklamasına inanmak gerekir.
Burada şu sorulara da cevap bekliyoruz.

Birincisi teknik takiple tespit kapasitesi var ise olay öncesi konuşmalar neden dinlenemedi.

İkincisi, eğer dinlendi ise neden tedbir alınmadı.

Üçüncüsü asayiş bölge sorumlusu Jandarma subayları katliam esnasında nerede idiler ve ne yapıyorlardı? Görev ihmali araştırıldı mı?

Dördüncüsü Gayri Nizami Harpte ‘Negatif operasyon’ olarak bilinen seçenek araştırıldı mı? Yani yapması gerekeni yapmayıp bir saldırıyı önlemeyip daha büyük saldırıyı ve tehlikeyi yok etmek uygulaması söz konusu mu?

11 Eylül 2001’de istihbarat servislerinin yapması gerekeni yapmayarak teröristlerin önünü açtığı ve ikiz kule trajedisine sebebiyet verdiği iddiası açıklığa kavuşmadı.

Irak’a girmek stratejik hedefi veya ‘Demokratik Açılımı’ sabote etmek siyasi hedefi komplo teorisi değil realite olarak duruyor. Benzer iddia 1993’de Bingöl’de 33 erimizin şehadeti için de söylenmektedir.

Soruşturmalarda görevini ihmal edenlerin korunması hatta Dağlıca’da olduğu gibi ödüllendirilmesi bu şüpheyi artırmaktadır. Bu iddia önyargı değil açıklanması gereken kuvvetli şüphedir.

Demokratik açılım aslında bir süreçtir. Zihinlerdeki duvarlar yıkılmadan toplumdaki duvarlar yıkılmaz.

1- Merhum Turgut Özal’ın 1980’lerde başardığı ‘Transformasyon’ adı ile tanımladığı sürecin sadece ekonomik ayağı gerçekleşti, politik ve sosyopsikolojik ayağı gerçekleşememişti. Şu anda yapılmaya çalışılan serbest piyasanın serbest toplum ve serbest politika ayaklarıdır. Zorunlu ve kaçınılmazdır.

2- Demokratik açılım çeşitli korkular ve önyargılarla engellenmeye çalışılmaktadır. Korku ve önyargıyı gidermenin tek yolu açık iletişim, diyalog ve sebatla beklemektir. Korku temelsiz ise gerçek ortaya çıkar doğru ise yine ortaya çıkar.

3- Komşu ve eski dost insanları barıştırmanın yolu farklılıkları konuşmak ve düzeltmek değil benzerlikleri pekiştirmekten geçer. Kürt kökenli kardeşlerimizle ortak paydamız ortak ideallerimiz ortak zevklerimiz o kadar çok ki hile ve fitnecilerin oyununa gelmemeyi başarmak için çok nedenimiz var.

Türkiye’de Reşadiye katliamını Kürtler arasında referanduma soksanız büyük çoğunluk onaylamayacaktır.

4- Yönetim psikolojisinde ‘Değişim üretimi’ uygulaması vardır. ARGE birimlerinin yardımı ile geliştirilen projeler zaman ve zemini iyi hesaplanarak uygulanır.

Demokratik açılım sürecini siyasilerden çok üniversitelerin yürütmesi ve tartışması gerekir. Sivil toplum örgütleri ve üniversiteleri aktif olarak sürece katmak önemlidir..

5- Eğer değişime inananlar çoksa değişim gerçekleşir. Bunun için...
Değişime ihtiyaç hissettirmek esas olmalı.
Baskı ve alt etme yaklaşımı yerine olumlu yöne geliştirme çabası esas olmalı.
Kızmak ve sinirlenmek yerine anlamaya çalışmak esas olmalı.
Engellerde sorumluluğu başkasına yüklemek yerine öz değerlendirmeyi tercih etmek esas olmalı.

Barış süreci gerçekleşmezse kimlerin neleri kaybedeceği beyan edilmeli.
Barıştan uzun vadede herkesin çıkarı olduğu gerçek değil mi?

Zamanın ruhunu zamanın çocukları yakalayamaz, zamanın ruhunu zamanın efendileri yakalar. Çünkü onlar uzun vadeli düşünürler.

Haber 7

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.