Risale-i Nur Atölyesi çalışmaları Kariyer Planlaması dersi ile başladı. Risale Akademi web sitesinin yenilenen yüzünden bahisle sayfa bünyesinde açılan Enstitülerin, Risale-i Nur Araştırmaları Merkezinin (RİNAM), Risale-i Nur Sürekli Eğitim Merkezinin (RİNSEM), Risale-i Nur Yayınlarının (RİNYAY) ve Risale-i Nur Etkinliklerinin (RİNET) işlevlerini anlatarak pratik üzerinden kariyer planlamasının nasıl yapılacağı konusunda bilgi verilmiştir.
İyi bir kariyer planlamasında “Neciyim? Nereden geliyorum? Nereye gidiyorum?” sorularının cevabının bulunmasının önemine değinen İsmail Benek, kişinin kendini, kişisel özelliklerini, değerlerini, ilgi alanlarını, yeterlilik ve becerilerini iyi bilmesi gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulunmuştur:
1. Stratejinizi belirleyin
2. Sistemli hareket edin
3. Çalışmalarınızı geniş zamana yaymayın ve bugünün hakkını verin
4. Yapacağınız çalışmaları mutlaka planlayın. İşlerinizi aciliyet ve önemine göre gruplandırın.
5. Sorumluluk alın ve güven sağlayın
6. Evdeki sıkıntılarınızı evdeki dolaba, iş yerinizdeki sıkıntılarınızı da iş yerinizdeki dolaba kilitleyin. Sadece bulunduğunuz yerdeki dolabın kapısını açın ve gerekirse dolaptakilerin hepsini çöp kovasına atıp, sıkıca kapatın.
7. Pozitif olun.
8. Konuları sadece konuyla ilgili kişiyle konuşun.
9. Hafızanızı gereksiz bilgilerden arındırın.
10. Değişime açık olun. Gerektiğinde işi sizden daha iyi yapabileceklere bırakın.
11. Sürece odaklanın.
12. Kendinizi ve kendi döneminizi doğru yaşayın.
Benek, kariyeri tırmanmanın iki anahtarının şevk ve şükür olduğunu ve gaye-i hayalin de amaca hizmet etmesi gerektiğini belirterek, insanın vazifesini hatırlattı. Risale-i Nur'da geçen "ilim ve dua vasıtasıyla tekemmül etmek" konusunu kariyer planlaması çerçevesinde anlattı.
Analitik düşünceyi anlatan Mehmet Akif Yazıcı, analitik, eleştirel, görsel, ıraksak-yakınsak, soyut, sistemik, tarihsel ve yatay-dikey düşünme türlerinden bahsederek, analitik problem çözme tekniğini örnekleriyle sundu. Daha sonra analitik düşünmenin yolu ve yöntemi olan mantığa değinen Yazıcı, ispat tekniklerini özetledi.
Kadir Aytar da Araştırma Yöntem ve Teknikleri konusundaki sunumuyla insanların yüzde sekseninin tahkik ehli olmadığını, itimat ettikleri insanların sözlerine dayalı bilgiye sahip olduklarını belirterek insanları hakikati araştırmaya sevk eden özellikleri; ihtiyaçlar, merak, düşünmek, sorgulama/soru sorma, meyl-i taharri-i hakikat, tekemmül meyli ve paylaşma olarak sıralamıştır.
Bir araştırmanın; araştırma önerisi hazırlama, veri toplama ve veri toplama araçlarını geliştirme, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, veri toplama, verileri analiz etme ve yorumlama, araştırma raporunu yazma aşamalarından oluştuğunu belirten Aytar, bu aşamaları ayrıntılı bir biçimde anlatarak sunumunu bitirmiştir.
Son olarak atölye çalışmasında Dr. İsmail Benek, katılımcıların kendi meslekleri ile Risale-i Nurun imtizacından oluşan bir kariyer planlaması için cesaretlendirici kısa bir konuşma yapmıştır. Yazarımız Mustafa Akça, sanat, estetik ve üslup konusunda tavsiyelerde bulunmuş, yine yazarımız Hüseyin Kara da yazma motivasyonu konusunda kısa bir konuşma yapmış, yazmanın en zor tarafının yazmaya başlamak olduğuna vurgu yaparak katılımcılar yazı yazmaya teşvik etmiştir.
Katılımcılara yarım saat süre verilerek istedikleri bir konuda yazı yazmaları istenmiş, yazılar heyet tarafından değerlendirildikten ve tavsiyelerde bulunulduktan sonra atölye çalışması son bulmuştur.