Risale-i Nur dünya bilgi bankası gibi

dünya üniversitelerinde mastır ve doktora yapan genç akademisyenler İstanbul’da bir araya geldi

Haber ve fotoğraflar: A. Raif Öztürk

Risale-i Nur Külliyatı, her geçen gün dünya üzerinde ilgi ve alaka ile okunmakta ve üzerine akademik çalışmalar yapılmakta, üniversitelerde doktora ve master seviyesinde tezler hazırlanmakta. Bu anlamda dünya üniversitelerinde mastır ve doktora yapan genç akademisyenler İstanbul’da bir araya geldi.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen toplantıda Risale-i Nur Külliyatı ve Bediüzzaman Said Nursi üzerine akademik çalışma yapmakta olan 30 genç akademisyen katıldığı “2. Genç Akademisyenler Konfernası” İstanbul Akgün Oteli’de yapıldı.

Programa; Prof. Dr. David Goa (Kanada), Prof. Dr.  Ibrahim Abu Rabi (Kanada), Prof. Dr.  Said Özervarlı (Türkiye) , Prof. Dr. Yunus Çengel (Nevada), Prof. Dr. Aşrati Süleyman (Cezayir), Prof. Dr. Farid Alatas (Singapur), Prof. Dr. Thomas Michel (ABD), Prof. Dr.  Abdulhekim Enis (B.A.E.), Prof. Dr. Ammar Cidal (Cezayir), Prof. Dr. Bilal Kuşpınar (Bahreyn), Prof. Dr. Servet Armağan (Türkiye) , Prof. Dr. Said Özervarlı (İstanbul) , Asst. Prof. Dr. Jeremy Walton (New York) , Fred Reed (Kanada) gibi hocaların yanı sıra, Japonya, Hindistan, Malezya, Endonezya, Mısır, Cezayir, Suriye, Fas, İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkeden 30 master ve doktora öğrencisi hazır bulundu.

İki gün süren bu konferansa, bilim çevreleri büyük ilgi gösterdi. Toplantıya katılanlarda Mr. Jeremy, şunları söyledi: “Aslında 7 sene kadar önce, Türkiye’deki vakıfları incelemek için gönderilmiştim. Vakıfların içinde, İstanbul İlim ve Kültür Vakfını incelerken Risale-i Nur’u da tanıma şerefine eriştim. Konferanstaki diğer konuşmacıların da belirttiği gibi, Risale-i Nur’un, âdetâ bir “dünya bilgi bankası” olduğunu gördüm. Meftûn oldum ve bu konuda çalışmalarıma devam ediyorum. New York’ta, Üniversitedeki öğrencilerime İslâm’ı bu engin kaynaktan anlatıyorum. Bu çalışmaları yakından izlemek üzere sık-sık Türkiye’ye geliyorum. Bu güzide toplulukla birlikte olmaktan dolayı, çok mutluyum”

Said Nursi ve Risale-i Nurlar üzerine master ve doktora tezi yazan öğrenciler de birer sunumla kendi tezlerini tanıttılar. Bunların arasında Japonya’da doktora öğrenimini “Türkiye’de İslamcılık ve Bediüzzaman” konusu ile yapan Mariko Chikoh sunumunu Türkçe olarak yaptı.
Hepsi Nursi’nin farklı yönlerini konu alan veya karşılaştırmalı çalışma yapan öğrenciler, Japonya, Amerika, İngiltere, Hindistan, Endonezya, Mısır, Cezayir, Fas, Irak, Almanya ve Türkiye’den katılarak, birbirleri ile tanışma fırsatı buldular.

www.RisaleHaber.com

Özel Haberleri