Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri-12: Muhteşem Bir Güven Duygusunun Kaynağı (23. Söz, 1. Mebhas, 3. Nokta)
Eğitim Programı Ön Bilgilendirmesi: Bir müddet ara verdiğimiz Eğitim Programımızın derslerine 3 Ekim 2015 16. 45 Ct. Günü inşallah tekrar başlamayı planlıyoruz. Keşif Yolculukları ismini verdiğimiz ve Yazarlar Birliği Sümer-1 Sok. No: 11/9 Kat:4 Kızılay/ANKARA’da sunulacak ve ayda bir kez yapılacak, izahlı ve görsel sunumlu Risale-i Nur Eğitim Programımızın güncel ders konularını ve tarih/yer bilgilerini https://www.facebook.com/pages/Ediz-Sözüer-resmi-sayfa/1428147924084559?ref=hl adresinden takip edebilirsiniz. Hem bizi (haddimizin fevkinde olarak üstlendiğimiz) bu önemli iman hizmetinde yalnız bırakmamak ve manen destek vermek için; hem de imanî ilimlerin tahsilinde ciddî bir altyapı kazanmak, Risale-i Nur’u farklı mana açılımlarıyla anlamak ve taze bir heyecanla, alışkanlık ve sıradanlık perdesini kaldırıp atmak için derslerimize katılmanızı arzu ediyoruz.
Eğitim programımızın takdimini ve önceki derslerimizin videolarını, www.youtube.com/c/EdizSözüer Youtube video kanalımızdan bulabilirsiniz. Ders programımızı üstüne bina ettiğimiz “Olağanüstü Bir Hazinenin Keşif Yolculuğu: Risale-i Nur İzah Metinleri” isimli kitap çalışmamızı ise https://yadi.sk/d/09r41tL9ecYUA Yandexdisk adresindeki “Kitaplar (Risale-i Nur İzah Metinleri)” klasöründen indirebilirsiniz. Sunumlarımızda kullandığımız metinlere, videolara ve Powerpoint dosyalarına ise aynı adresteki “Risale-i Nur Eğitim Programı” klasöründen ulaşabileceğinizi ve bulunduğunuz yerde bu tarz sunumları sizin de yapabileceğinizi ifade edelim.
Tavsiye Ettiğimiz Metot: Bu görsel destekli derslerin özellikle yazının en altında yer alan videosunu izlemeniz ve imkânınız varsa devam eden programlarımıza şahsen katılmanızdır. Bu, büyük önem arz ediyor. Çünkü yazımıza (ders içeriği hakkında fikir vermek için) sadece izah metnini alacağız. Yazılı olarak kaleme alınmış hakikatleri, sözlü ve görsel bir şekilde izlemeniz (kitap çalışmamızda olmayan ilave izahlarla) daha iyi anlama ve hissetme imkânı sunuyor. Böylece sadece akılla anlaşılmayan ve aslında “hissedilen hakikatler” olan iman ilmini anlamakta ve “farklı mana açılımları”na kapı açmakta, en verimli bir metodu takip etmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte, eğitim programımızı kitap çalışmamız üzerinden de ciddî bir şekilde okuyarak takip ederseniz, bu pekiştirme yöntemiyle (Allah’ın izniyle) Risale-i Nur’u anlamak noktasında en üst düzeyde bir istifadenin gerçekleşeceğine kuvvetle inanıyoruz. Bu derslere ve bu hakikatlere herkesten evvel kendim müşteri olduğum için, birçok kardeşimle beraber bu manaya en başta bizzat şahidim. Bu çalışmalar ortaya çıktıktan sonra, daha önceden onlarca defa okuduğum yerleri hiç bu kadar iyi anlamamış olduğumu görerek hayret içinde kaldığımı itiraf ediyorum.
23. Söz, 1. Mebhas, 3. Nokta (Muhteşem Bir Güven Duygusunun Kaynağı) - İzah Metni
İman, kâinatı güzel ve parlak gösterdiği gibi, bu kâinatı idare eden sonsuz bir kudreti, şefkati ve hikmeti olan birinin varlığını bildirdiği için, muazzam bir kuvvet kaynağıdır da aynı zamanda. Frenleri patlamış ve şoförsüz, son sürat giden bir otobüsün içinde olduğunuzu düşünün. Korkarsınız değil mi? Malınızı ve canınızı emniyette hissetmezsiniz ve müthiş bir korunma ihtiyacı tüm benliğinizi kaplar. Peki, gayet tecrübeli bir şoförün sürdüğü emniyetli bir belediye otobüsünün içinde giderken neden aynı şekilde korkmazsınız acaba? Bunun nedeni nedir? Şoföre ve araca güveniyorsunuz sanırım. Çünkü şoför, aranan özelliklere göre seçilmiş, eğitimli ve tecrübeli bir devlet memurudur. Araç da, devlet malı olduğu için, her çeşit kontrolleri ve bakımı düzenli yapılan bir araçtır. Haklısınız.
Şimdi, uzay boşluğunda freni patlamış bir otobüs gibi hızla giden dünyanın dizginini ve idaresini elinde tutan şefkatli ve kudretli birinin varlığını bilmemenin ne kadar endişe verici bir duygu olduğunu anlamaya başlıyoruz. O’nu gerçek anlamda tanımanın ve bilmenin ne kadar büyük bir güven duygusu verebileceğinin sınırına uzaktan uzağa yaklaşmaya da başladık. Bu dünyanın içinde başımıza ne hadise gelirse gelsin, madem O’nun izni ve kontrolü altındadır, o halde bu kontrole ve idareye olan güvenimiz ve inancımız ölçüsünde, o hadiselerin baskısından kurtulacağız demektir. Muhteşem.
Yalnız, O’na güvenmek demek, O’nun bu dünyada koyduğu kurallara riayet etmeyeceğiz demek değildir elbette. Madem o idareci, her şeyi bir sebep-sonuç ilişkisine bağlamış. Buna uyacağız. Bir neticenin olmasını bir sebebe bağlamışsa, bu sebebe teşebbüs edeceğiz. Meyve elde etmek için, bir tohumu toprağa atacağız, su vereceğiz, güneşe çıkartacağız. Ancak, o sebeplerden bilmeyeceğiz neticeleri. O sebeplerin, bir perde gibi olduklarının ve o perdenin altında ilahî kudretin çalıştığının farkında olacağız. Teşebbüsümüzün, davranışımızla yaptığımız bir dua hükmünde olduğunu itikat edecek ve neticeleri O’ndan bileceğiz. Dolayısıyla O’na minnettar olacağız ve teşekkür edeceğiz.
Eserdeki temsilde gemiye yükünü bırakmayan ve belinde taşıyarak muhafaza etmeye çalışanın hem ahmak, hem gururlu olduğu ve gemi idaresi tarafından bu davranışının iki türlü anlaşılacağından bahsediliyor: Ya “Delidir!” veya “Haindir, bizle alay ediyor, hakaret ediyor!” denir. Hakikaten, bu ağır hayat yükünü, tevekkül ile Allah’ın kudret ve hikmetine emanet edip bırakmamak, kalbinde ve aklında taşımaya ısrar etmek, ahmaklık mıdır, gurur mudur? Yoksa delilik midir? Veya Allah’ın kudretiyle alay edip, hikmetine hakaret etmek anlamına mı gelmektedir?
Maalesef, bu tarzdaki bir davranış içinde bulunmamız, tüm bu manaları içeriyor. Bu dünya gemisinin haşmetli kaptanı olan Allah’ın kudret ve hikmetini bilip de, O’na tevekkül etmemenin ne anlama geldiğini ve O’na tevekkül etmenin ise, ne kadar büyük bir rahatlık ve nimet olduğunu, temsili bir defa daha dikkatlice okuyarak anlamaya çalışabilirsiniz.
Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Görsel Destekli Ders Videosu:
Muhteşem Bir Güven Duygusunun Kaynağı (23. Söz, 1. Mebhas, 3. Nokta)